Krewetki w sosie pomidorowym, które przygotowałam ostatnio są moimi pierwszymi krewetkami od dawien dawna. W domu przygotowałam je może 2-3 razy. Ostatnio właśnie w sosie pomidorowym z zamysłem, żeby podać je z makaronem. Bagietka jest jednak na tyle dobrym dodatkiem do tego typu dań – ze smakowitym sosem, że spokojnie wystarczy. Oczywiście, ugotowany i odcedzony makaron spaghetti będzie równie dobry i nasyci na dłużej więc zdecydujcie, co bardziej wam odpowiada.
Niestety w czasie przygotowania tych krewetek nie zdążyłam zaopatrzyć się w świeże zioła i posiłkowałam się tylko tym, co znalazłam w szufladzie. Wykorzystałam suszoną bazylię, która dodała aromatu, ale mam pełną świadomość tego, że świeże listki byłyby lepszym wyborem.
Same krewetki przygotowuje się bardzo łatwo- musicie jedynie pamiętać, aby ich nie przegotować, bo będą gumowate, a tego nie chcemy 🙂
Natężenie światła na zdjęciach jest różne, bo robiłam je wieczorem i kombinowałam jak mogłam… 🙂
Składniki na krewetki w sosie pomidorowym:
- 15 krewetek (ja użyłam mrożonych, tylko z ogonkami, bez głowy i pancerza, nie musiałam ich oczyszczać)
- 1 puszka pomidorów
- 150g pomidorków koktajlowych
- 1 dymka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ulubione zioła
- opcjonalnie: makaron/bagietka, sok z cytryny
Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem uważając, aby go nie przypalić. Następnie na patelnię dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki dorzucamy do gotującego się sosu wraz z pomidorkami koktajlowymi. Dusimy je dosłownie kilka minut – powinny się zwinąć i być lekko różowe (taaak, w sosie pomidorowym niestety tego nie zobaczycie). Wystarczy ok. 3-5 minut krewetek w gotującym się sosie, aby były one gotowe. Na sam koniec dodajemy bazylię. Doprawiamy do smaku pieprzem, podajemy z cząstkami cytryny.
Brak komentarzy