Ciasto jogurtowe z owocami powstaje w zaledwie kilka chwil. Do jego upieczenia potrzebujecie podstawowych składników i chęci 🙂 W momencie, kiedy wpadną do was niespodziewani goście lub po prostu wieczorem poczujecie, że macie ochotę na jesienny wypiek podwińcie rękawy i bierzcie się do pracy!:)
Ten przepis podpatrzyłam u Karoliny, która opublikowała go na swoim blogu wraz z przepięknym filmem, który jak tylko obejrzycie, wprawi was w dobry humor. Ciepło rodzinnego, wspólnego, podwieczorku, zapach świeżo upieczonego ciasta jogurtowego z jabłkami i uśmiechy na twarzach bliskich – czy to nie brzmi idealnie?:) Ja nie dodałam do ciasta kruszonki, możecie to oczywiście zrobić. Polecam wam niezawodny przepis na jej stworzenie: Jak zrobić kruszonkę?
Od siebie dodam tylko, że moim zdaniem jest za mało owoców. Lubię, gdy takie ciasta nafaszerowane są jabłkami, a ten wypiek przypomina biszkopt. Chyba mimo wszystko jestem wyznawcą szarlotek a nie ciast z jabłkami. Weźcie to pod uwagę, gdy będziecie je piec i dodajcie może jabłko lub gruszkę więcej i np. jakieś bakalie.
Blog Karoliny Baszak i piękny film możecie obejrzeć tutaj (karolinabaszak.com)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 300g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jabłka
Jajka miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy olej i jogurt. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jogurtowe przelewamy do formy do pieczenia, kawałki jabłek wciskamy w środek. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Zamiast jabłek możecie użyć gruszek.
Brak komentarzy