Sałatka z dynią i pomidorami – doskonałe połączenie smaków mijającego lata i jesieni, która zawitała na dobre.
Sezon dyniowy, który się właśnie rozpoczął daje nam praktycznie nieograniczone możliwości na eksperymenty z tym warzywem. Na bazie dyni lub musu z niej przygotowanego możemy zrobić przetwory, ciasta, placki, serniki i inne pyszności, jak np. ta sałatka. Ja do swoich sałatek dodaję zawsze rukolę- bardzo lubię jej smak i często zjadam ją także na kanapkach, że już nie wspomnę o pizzy z szynką parmeńską…
Składniki:
- dynia muscat ok. 200 g
- rukola
- świeże sałaty
- pomidory
- pestki dyni
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, usuwamy pestki i cały miękki środek dyni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kawałki dyni, skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy aż dynia się zarumieni – ok. 20 minut w 180 stopniach. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę mieszamy z sałatami, pomidory kroimy. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku sałatkę z dynią i podajemy.
Brak komentarzy