Pizza hawajska z szynką i ananasem ma tyle wspólnego z Hawajami, co ryba po Grecku z Grecją:) Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką:) To właśnie o to chodzi w tej nazwie, nie doszukujcie się tutaj metki z napisem “Made in Hawaii”.
Przepis na pizzę jest banalnie prosty – potrzebujemy ciepłej wody, drożdży, mąki, cukru, soli i oliwy. Wszystkie te składniki stanowią bazę dla ciasta na pizzę i to od nas zależy czy będzie ono grube i puszyste czy może cienkie. Ja przygotowałam pizzę na średnim cieście – taka w sam raz, domowa pizza hawajska:)
Jeśli macie ochotę to szynkę zastąpcie podsmażonym kurczakiem – będzie pysznie!
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 30g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- Składniki na pizzę hawajską: szynka, ananas, ser żółty
Przepis na sos pomidorowy do pizzy – jak zrobić? Łapcie link: sos pomidorowy do pizzy.
W misce z mąką robimy zagłębienie, kruszymy do środka drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut, po tym czasie, gdy drożdże już pracują, dodajemy pozostałe składniki i ciasto wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i znów czekamy ok. 30 minut (może rosnąć dłużej, ale ja jestem niecierpliwa). Gdy ciasto podrośnie rozwałkowujemy je na cienki placek, smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy ulubione składniki: żółty ser, szynkę oraz kawałki ananasa (ja odsączyłam takiego z zalewy i pokroiłam go na mniejsze części). Pizza hawajska powinna piec się w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 10 minut.
Brak komentarzy