Pizza cztery sery – ulubiona! Ja wiem, że taka pizza to zło, bo sery są bardzo kaloryczne, ale nadają one takiego smaku i charakteru, że właściwie możecie zrezygnować z innych składników 🙂 Ja jako że uwielbiam cukinię postanowiłam ją dodać, polecam też pomidory, ale zrezygnujcie z szynki, która mogłaby być za słona w tej kombinacji. Lepiej postawić na składniki, które przełamią smak pizzy 4 sery.
Ciasto, na którym jest pizza przypomina mi to z dzieciństwa- nie jest najcieńsze, ale kto się wtedy tym przejmował?:) Liczyło się grube ciasto, dużo składników i dużo ketchupu – no nie uwierzę, że tak nie mieliście! Jeśli bardzo cienko rozwałkujecie to ciasto na pizzę, nie powinno ono mocno urosnąć podczas pieczenia i zachowa odpowiednią strukturę.
Dziś Smakowity kąsek kończy 4 lata. 4 lata przepisów, gotowania, pieczenia i robienia zdjęć! 🙂
Urodziny, urodzinami, ale ja zawsze wybiorę pizzę, nie tort 🙂 Z okazji 4 urodzin pizza 4 sery!
Składniki na ciasto na pizzę:
- 3 szklanki mąki
- ok. 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 30 g drożdży świeżych
Składniki na pizzę: 4 rodzaje sera – mozzarella, ser z niebieską pleśnią (lazur), camembert, gouda, cukinia oraz sos pomidorowy (przepis na sos pomidorowy do pizzy)
W misce z mąką robimy wgłębienie, do środka rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy wszystko połową szklanki wody, zasypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy je dokładnie i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. P
o tym czasie ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy cienko, przekładamy na blachę oprószoną mąką, rozprowadzamy sos pomidorowy oraz układamy kawałki serów i plastry cukinii.
Pizzę 4 sery pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach (ser i brzegi pizzy powinny być zarumienione).
Brak komentarzy