Kasza z pieczarkami (a właściwie kaszotto) chodziło za mną od kilku dobrych tygodni. Uwielbiam kaszę pęczak i to głównie z nią eksperymentuję w kuchni. Przepis, który dziś Wam zostawiam jest bardzo prosty, a smak jest naprawdę bogaty i zaskakujący. Przyznam się Wam, że się nie spodziewałam aż takiej głębi smaku. Drugiego dnia, kiedy dojadałam jeszcze porcję tego kaszotta dodałam do niego łyżkę kwaśnej śmietany – spróbujcie, bo smakuje naprawdę dobrze.
Inne przepisy na kaszotto już na blogu było, moim faworytem jest kaszotto z kurczakiem i jarmużem, próbowaliście już?
1. Kaszotto z kurczakiem2. Kaszotto z botwinką
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki bulionu/wywaru z warzyw
- 6 dużych pieczarek
- 5 plastrów szynki
- pietruszka
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- płatki chili
- dodatkowo: kwaśna śmietana
Kaszę prażymy na patelni (aż zacznie się rumienić), dzięki temu będzie bardziej aromatyczna. Następnie zalewamy ją bulionem. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni z pokrojonymi pieczarkami i szynką. Dodajemy do gotującej się kaszy. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż kasza wsiąknie cały płyn i zmięknie. Podajemy z kwaśną śmietaną lub z oliwą.
Brak komentarzy