Hummus z suszonymi pomidorami to już trzeci przepis na tę pyszną, libańską, potrawę. O hummusie pisałam Wam już przy okazji poprzednich przepisów na hummus z pastą tahinii i na jego oszczędniejszą wersję: bez dodatku pasty sezamowej.
Chciałabym, żebyście uważali z jego spożywaniem, ponieważ ciecierzyca jest ciężka na żołądek i nie powinno się zjadać jej, tak, jak innych warzyw strączkowych na raz w dużej ilości. Hummus z suszonymi pomidorami możemy zajadać z pitą czy innego rodzaju pieczywem lub też z nachosami.
Oprócz soczewicy, najważniejszymi składnikami w tej potrawie są: hummus, oliwa i czosnek. Oczywiście, do hummusu możecie dodać całe mnóstwo różnych przypraw i ziół. Ja spróbowałam z suszonymi pomidorami i nie żałuję:).
Składniki na hummus z suszonymi pomidorami:
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- 1/2 szklanki oliwy (możecie użyć oliwy z zalewy po suszonych pomidorach)
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Ciecierzycę odsączamy, płuczemy wodą. Blendujemy wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę, jeśli masa jest zbyt mało kremowa dolewamy więcej oliwy – dla smaku możecie także dodać więcej pasty tahini, która jest podstawą smacznego hummusu. Przed samym podaniem hummus polewamy jeszcze oliwą, dodajemy ulubione zioła: np. pietruszkę i posypujemy grubo zmielonym pieprzem i solą.
Brak komentarzy