Przekąski i przystawki

Hummus (pasta z ciecierzycy)

7 września 2015

humHummus pojawił się już na blogu jakiś czas temu, jest to najbardziej klasyczny przepis na świecie 🙂 Typowy basic. Tym razem przygotowałam hummus z białą fasolą. Nie miałam również pasty tahini i o ile się obawiałam, że to się nie uda, o tyle się myliłam 🙂

Pasta z ciecierzycy i fasoli jest bardzo smaczna, nie wiele różni się od typowego hummusu. Ten przepis z powodzeniem może zastąpić Wam inne na tego typu pasty 🙂 Planuję przygotować jeszcze hummus z suszonymi pomidorami, bo słyszałam, że jest pyszny, chociaż sama nie próbowałam. Dajcie znać, jeśli się takim zajadaliście.

Poprzedni przepis z pastą tahini znajdziecie tutaj: Hummus.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili

Ciecierzycę oraz fasolę płuczemy i odsączamy. Dodajemy oliwę, blendujemy. Dorzucamy także ząbki czosnku i całość dokładnie miksujemy tak, aby ciecierzycę rozetrzeć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chili. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodajcie do niego więcej oliwy, a na samym końcu dodajcie też sok wyciśnięty z cytryny.

Najlepiej smakuje z pitą lub krakersami, ale ja też zjadam go z tradycyjnym pszennym pieczywem.

hum2mail.google.com

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Kasia 7 września 2015 at 11:05

    Ciecierzyca + Fasola… czyli 2 w 1! Fajne połączenie 😉

    Zapraszam do siebie 😉

    • Reply pees 7 września 2015 at 13:11

      🙂 to połączenie idealne!

  • Reply Ervisha 7 września 2015 at 11:22

    Brakuje przede wszystkim tahini 🙂 ale pasta ciekawa 🙂

    • Reply pees 7 września 2015 at 13:11

      Dlatego napisałam w opisie, że to inny przepis na hummus, tradycyjny z pastą sezamową jest na blogu, ale ten jest równie smaczny 🙂

    Zostaw komentarz