Hummus pojawił się już na blogu jakiś czas temu, jest to najbardziej klasyczny przepis na świecie 🙂 Typowy basic. Tym razem przygotowałam hummus z białą fasolą. Nie miałam również pasty tahini i o ile się obawiałam, że to się nie uda, o tyle się myliłam 🙂
Pasta z ciecierzycy i fasoli jest bardzo smaczna, nie wiele różni się od typowego hummusu. Ten przepis z powodzeniem może zastąpić Wam inne na tego typu pasty 🙂 Planuję przygotować jeszcze hummus z suszonymi pomidorami, bo słyszałam, że jest pyszny, chociaż sama nie próbowałam. Dajcie znać, jeśli się takim zajadaliście.
Poprzedni przepis z pastą tahini znajdziecie tutaj: Hummus.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili
Ciecierzycę oraz fasolę płuczemy i odsączamy. Dodajemy oliwę, blendujemy. Dorzucamy także ząbki czosnku i całość dokładnie miksujemy tak, aby ciecierzycę rozetrzeć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chili. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodajcie do niego więcej oliwy, a na samym końcu dodajcie też sok wyciśnięty z cytryny.
Najlepiej smakuje z pitą lub krakersami, ale ja też zjadam go z tradycyjnym pszennym pieczywem.
4 komentarze
Ciecierzyca + Fasola… czyli 2 w 1! Fajne połączenie 😉
Zapraszam do siebie 😉
🙂 to połączenie idealne!
Brakuje przede wszystkim tahini 🙂 ale pasta ciekawa 🙂
Dlatego napisałam w opisie, że to inny przepis na hummus, tradycyjny z pastą sezamową jest na blogu, ale ten jest równie smaczny 🙂