Fit/lekkie

Sałatki przepisy

23 lipca 2015

sciagawka-jak-zrobic-idealna-salatk

 

Sałatki, które przygotowujemy w domowym zaciszu mogą być równie smaczne i kolorowe jak te, zamawiane w restauracjach. Mamy o tyle przewagę, że wiemy, co znajduje się w dressingu do nich podanym.

Restauracyjne sosy i dipy do sałatek to wcielone zło! Przeważnie są ciężkie, tłuste, podrasowane dziwnymi składnikami. Ja do sałatki najbardziej lubię klasyczna oliwę z oliwek i ocet balsamiczny – czasami dodaję trochę miodu czy musztardy. Nic więcej nie potrzebuję, aby moje sałatki były pyszne.

Co do pozostałych składników – podstawą jest coś zielonego, wiadomo. U mnie najczęściej jest to świeży szpinak, rukola lub roszponka, którą uwielbiam. Rzadziej stawiam na liście brukselki czy botwinki lub mix sałat.
Do sałatek dodaję też warzywa i owoce – w zależności od sezonu są to np. morele, truskawki czy czereśnie.
Nie zapominam też o białku, które przemycam najchętniej w grillowanej piersi z kurczaka, tuńczyku lub np. nabiale (jajka, sery w rozsądnych ilościach).

Urozmaiceniem sałatki powinny być różnego rodzaju bakalie, zioła, przyprawy. Dzięki nim Wasze sałatki będą pożywniejsze i smaczniejsze.

Poniżej zamieszczam 5 przepisów na moje ulubione sałatki:

1. Sałatka z morelami 

unnamed

2. Sałatka z truskawkami i czereśniami

unnamed (9)

3. Sałatka z suszonymi pomidorami 

4. Sałatka z brukselką

sałatka z kasza i brukselka-6

5. Sałatka z grillowaną cukinią i jajkiem

sałatka z jajkiem-2

Pamiętajcie, że jedzenie sałatek nie powinno być dla Was przymusem – to naprawdę zdrowy posiłek, który jest równie sycący co pizza czy kotlet schabowy, a jednocześnie tysiąc razy zdrowszy! 🙂 Takie sałatki są idealne na letnie, gorące dni, kiedy nie mamy ochoty stać przy garach. Zapamiętajcie, co mówię i róbcie takie sałatki, które będą Wam smakować – to chyba klucz do ich polubienia.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz