Obiady

Makaron z warzywami

15 lipca 2015

unnamed (2)

 

Makaron z warzywami to propozycja na lekki posiłek, który zachwyci podniebienie i nacieszy kolorami oczy 🙂 Uwielbiam różnokolorowe kalafiory, są naprawdę cudowne – dzięki nim talerz wygląda ciekawie i przyciąga uwagę.

Ten przepis możecie dowolnie modyfikować, bo jego interpretacja może być naprawdę luźna – dodajcie do makaronu te warzywa, które lubicie najbardziej. W moim przypadku jest to cukinia, za którą szaleję i botwinka, której na targach jeszcze dużo.

Podstawą tej potrawy jest dobrej jakości oliwa z oliwek – koniecznie!

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • kalafior żółty (kilka różyczek)
  • kalafior fioletowy (kilka różyczek)
  • cukinia
  • 1 pęczek botwinki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kalafiory gotujemy al dente w osolonej i osłodzonej wodzie (1.5 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru na 2l wody). Cukinię kroimy w plastry, botwinkę również (usuwamy liście). Na oliwie podsmażamy cukinię oraz botwinkę, dodajemy różyczki kalafiora. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy makaron, mieszamy wszystko razem.

unnamed (3)

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Sylwia 15 lipca 2015 at 17:24

    Piekne kolory! smakowite!

  • Zostaw komentarz