Słodkości

Domowe lody (na patyku)

13 lipca 2015

unnamedDomowe lody morelowe – smak lata, który towarzyszy mi od kilku tygodni. W zamyśle miałam zrobić mus morelowy, prosty deser, z bitą śmietaną i miodem. Jak wyszło? Tak o, że zmiksowałam wszystko, wlałam do foremek na lody i odczekałam jeden dzień 🙂

Lody na patyku, które Wam pokazuję są naprawdę smaczne. Ich konsystencja również jest dobra-  nie ma w nich kryształków lodu. Są kruche, ale jednocześnie aksamitne. W smaku bardzo morelowe, lekko kwaśne.

Korzystajcie z przecen, które są w sklepach z akcesoriami do kuchni, takie foremki, które ja mam, kosztują ok. 7-10 zł! 🙂 Naprawdę opłaca się je kupić i przygotowywać w domu takie lody na patyku 🙂 Są niskokaloryczne, no i doskonale znamy ich skład!

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g moreli
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu

Morele myjemy, kroimy w kostkę (nie zdejmowałam skórki). Wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami. Miksujemy. Wlewamy do foremek na lody. Mrozimy co najmniej kilka godzin.

unnamed (1)

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz