Ciasto jogurtowe z nektarynkami Ola opisała tak: “sztos”. Ha, i na tym mogłabym skończyć opis tego wypieku – jest genialnie smaczny, miękki, wilgotny i słodki. Czuć w nim wanilię. Teraz, na takie lipcowe dni jest idealne. Usiądźcie w ogródku, na balkonie i rozkoszujcie się słońcem, owocami i beztroskimi chwilami.
Do przygotowania ciasta z nektarynkami możecie również użyć jogurtu naturalnego albo maślanki zamiast tego waniliowego. Ja nie żałuję, że postawiłam na słodzony i smakowy jogurt – wzbogacił on smak ciasta.
Składniki:
- 1 mały jogurt waniliowy (ok. 200 g)
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- ok. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (spróbujcie z 2 szklankami, jeśli jest za rzadkie dodajcie jeszcze trochę mąki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g nektarynek
- cukier puder
Mokre składniki mieszamy razem, przesiewamy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Nektarynki kroimy na połówki, pozbywamy się pestki. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki owoców. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
1 komentarz
Mniam, przepadam za ciastami jogurtowymi, są takie cudownie mięciutkie i wilgotne 🙂