Przekąski i przystawki

Chipsy z jarmużu

2 lipca 2015

unnamedChipsy z jarmużu to moje pierwsze zetknięcie z tym rodzajem kapusty. Wiem, wiem, jest moda na jarmuż od jakiegoś roku i zjada się go ostatnio mnóstwo. Hipsterzy, entuzjastyczni ekolodzy – wszyscy zachwycają się chipsami z jarmużu. Ja nigdy ich nie próbowałam, ale ostatnio kupiłam go całkiem sporo i w pewnym momencie zabrakło mi pomysłu na to, co można z nim zrobić. Chipsy wydawały mi się najprostszym sposobem na jego zutylizowanie, chociaż serio, nie byłam przekonana do jego smaku i do tego, że mnie zachwyci…

Okazało się, że chipsy z jarmużu są bardzo dobre! Kruche, fantastycznie smakują z dodatkiem soli i z dobrą oliwą. Przyznaję się – trochę przesadziłam z solą na początku, ale druga partia była idealna. Wypróbujcie i dajcie znać czy jarmuż w tej postaci Wam smakuje!

Składniki: 

  • jarmuż
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, odcinamy twarde łodygi. Myjemy go i osuszamy. Wkładamy do miski, polewamy całość oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy tak, aby kapusta była pokryta oliwą i przyprawami. Jarmuż wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia (ja nie miałam i położyłam je tak po prostu). Pieczemy w 150 stopniach ok. 7 minut. Studzimy i zajadamy!

unnamed (2)

 

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Yellowcatering 19 grudnia 2017 at 14:43

    Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych chipsów wykonanych z ziemniaków. Zdrowa a zarazem smaczna. Idealna na imprezę. Należy jednak uważać na to, aby nie przesadzić z ilością oliwy, ponieważ liście mogą nie być wtedy chrupiące.

  • Zostaw komentarz