Sosy i dodatki

Pieczone ziemniaki

12 czerwca 2015

pieczone ziemniaki (1 of 1)-3Pieczone młode ziemniaki to najlepszy wiosenny dodatek do potrawy 🙂 Ja zjadłam je z dodatkiem zielnego, bazyliowego, pesto. Piekłam je z dodatkiem czosnku, ze szczypiorkiem i z dymką. Pod koniec pieczenia dodajcie koniecznie masło tak, aby zdążyło się ono roztopić i obtoczyć ziemniaczki kremowym sosem. Czosnek sprawia, że sos, który się tworzy jest niezwykle aromatyczny.

Wiosna ma to do siebie, że na targach i straganach mamy ogromny wybór świeżych warzyw i owoców, korzystajmy z tego, póki możemy. Pamiętajcie, że pomidory smakują już pomidorami 🙂

Składniki:

  • młode ziemniaki
  • główka czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 dymki
  • oliwa
  • masło
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5-8 minut (mają być lekko twarde). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wcześniej lekko nacinając wierzch ziemniaków. Dodajemy pocięty szczypiorek, dymkę oraz ząbki czosnku. Skrapiamy delikatnie oliwą. Pieczemy ok. 15 minut w 220 stopniach, aby skórka się zarumieniła i spiekła. Na sam koniec dodajemy masło.

pieczone ziemniaki (1 of 1)-5 pieczone ziemniaki (1 of 1)-4

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply TamiTea 12 czerwca 2015 at 17:31

    Jeszcze rozmarynu troszkę i będzie pycha cudo :3

  • Zostaw komentarz