Makaron ze świeżym szpinakiem, fasolką szparagową, botwinką, szynką i serem feta – czy to może nie smakować? Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają 🙂
Użyjcie ulubionego makaronu, zamiast fety np. serka koziego lub ricotty. Do sosu zamiast śmietanki możecie dodać łyżkę mascarpone tak, aby sos był bardziej kremowy. Największe znaczenie w tym daniu ma szpinak, botwinka i fasolka – czerwiec to doskonały czas na świeże warzywa i owoce, korzystam z tego ile mogę! 🙂 W najbliższym czasie pojawi się jeszcze kilka przepisów z użyciem botwiny, truskawek, czereśni. Uwielbiam lato i to, że wszystkie warzywa mam praktycznie pod ręką… no, blokiem 🙂
Składniki:
- ulubiony makaron
- 150 g fasolki szparagowej
- 100g szynki (5-7 plasterków)
- 100g szpinaku baby (może być więcej)
- 1/2 łyżki sera feta (opcjonalnie)
- 2 łyżki śmietany 18% w kartoniku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- botwinka/buraczki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy do miękkości, buraczki gotujemy w małym garnuszku do miękkości (możecie je posiekać – czas gotowania znacząco się skróci, obrać możecie po ugotowaniu). Szynkę podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej szpinak, podsmażamy chwilę, dolewamy śmietanki i mieszamy aż zacznie ona gęstnieć. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy razem z makaronem.
Doprawiamy pieprzem do smaku – jeśli do posypania dania użyjecie sera feta uważajcie z solą!
Brak komentarzy