Ciasto z czereśniami jest kwintesencją czerwca. Małe, czerwone i słodkie owoce zanurzone w puszystym cieście. Pasuje do mrożonej kawy czy herbaty, a i z kompotem z truskawek się nie pokłóci.
Przepis jest prosty, możecie go wykorzystać do upieczenia muffinek z owocami. Zamiast czereśni dobrze sprawdzą się wiśnie, rabarbar i truskawki.
Jeśli wolicie wypieki na maślance to zamiast jogurtu greckiego postawcie na nią.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 garści czereśni
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- proszek do pieczeni
- soda oczyszczona
Jajka mieszamy z jogurtem oraz mlekiem, dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki łączymy razem, czereśnie myjemy, usuwamy z nich pestki i dodajemy do ciasta. Ciasto nakładamy do formy (ja skorzystałam z silikonowej więc nie musiałam jej dodatkowo natłuszczać). Pieczemy ok. 35-45 minut w 180 stopniach.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy