Przepisy

Przepis na sernik z bananami

14 maja 2015

sernik (1 of 1)-6

 

Przepis na sernik z bananami i orzechami, polany karmelem stanowi idealne zwieńczenie dla posiłku. Deser, który posmakuje każdemu 🙂 Jego przygotowanie jest proste, nie zabierze Wam dużo czasu, a i składniki są naprawdę łatwo dostępne. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i upieczecie te mini serniczki w zbliżający się weekend. 

Jeśli macie ochotę orzechy makadamia zastąpcie np. migdałami lub orzechami laskowymi, obawiam się, że włoskie mogą być zbyt gorzkie. Karmel możecie również wzbogacić o szczyptę soli, która podkreśli słodkość sernika.

Składniki na 12 sztuk:

  • 500g twarogu chudego
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki cukru
  • ciasteczka na spód (100g)
  • masło do spodu (50g)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • orzechy makadamia/migdały

Twaróg miksujemy z jajkami, dodajemy olej, cukier oraz mąkę pszenną. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do masy. Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło, wysypujemy je na spód papilotek. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie do papilotek nakładamy masę sernikową. Serniczki pieczemy ok. 20- 30 minut w 180 stopniach (aż ich wierzch będzie ścięty). Przed podaniem przygotowujemy karmel: na suchej patelni roztapiamy cukier, dodajemy do niego masło oraz śmietankę, mieszamy wszystko. Karmelem polewamy upieczone serniczki, posypujemy orzechami.

sernik (1 of 1)-3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz