Słodkości

Szybkie ciasto z fasoli

29 kwietnia 2015

ciasto z fasoli-2

Szybkie ciasto z białej fasoli. Bardzo miękkie i wilgotne 🙂 Uwielbiam wypieki tego typu – nie kruszą się bardzo, smakują większości i do kawy jak znalazł! To mój pierwszy wypiek z białą fasolą, dotychczas piekłam tylko na bazie czerwonej – dietetyczne ciasto z fasoli

Do pracy zabrałam ze sobą kilka kawałków dla chłopaków – mimo iż powiedziałam, że to ciasto z fasoli, to zjedli je ze smakiem, ha! Naprawdę chciałabym, żebyście wypróbowali ten prosty przepis, stworzyłam go całkiem przypadkowo, ale wynik eksperymentu był bardzo zadowalający.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

Fasolę odsączamy, miksujemy razem z jajkami, cukrem, płatkami owsianymi zmieszanymi z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem oraz cynamonem. Wszystko przelewamy do formy do pieczenia (konsystencja jest bardzo płynna). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

ciasto z fasoli-5

 

 

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply SmakUla 19 maja 2015 at 08:55

    Z eksperymentów zazwyczaj powstają najfajniejsze przepisy! Lubię takie niestandardowe przepisy a jeszcze bardziej lubię miny zaskoczonych gości gdy poznają skład tych pyszności, zatem przepis zapisuję do wypróbowania w najbliższy weekend 🙂
    Dziękuję za super pomysł, pozdrawiam
    Ula.

    • Reply pees 21 maja 2015 at 07:54

      Ula, daj znać czy smakowało 🙂 Ja bardzo lubię to ciasto.

    Zostaw komentarz