Obiady

Schab pieczony z żurawiną

6 kwietnia 2015

schab z żurawina-4Schab pieczony z żurawiną i boczkiem nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jak smakuje! Zachwyci gości, gdy podacie go z sosem żurawinowym – na ciepło lub zimno. Na naszym stole wylądował w roli przekąski na zimno. W plastrach na dużym półmisku, w towarzystwie sosu chrzanowo-żurawionego, który świetnie pasuje do mięs.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • 200 g żurawiny
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: nitka do wiązania

Schab rozcinamy na duży płat, nacieramy musztardą, chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wędzony boczek kroimy w plastry, obsmażamy, układamy na mięsie. Posypujemy żurawiną, zawijamy dociskając mięso mocno. Roladę obwiązujemy sznurkiem, obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy je ok. 1 godziny w 160 stopniach.

schab z żurawina-3

schab z żurawina-6

Przeczytaj również

16 komentarzy

  • Reply Bożena Hałabuda 7 kwietnia 2015 at 12:10

    …..nie tylko nie jedzenie litości !

  • Reply Zbigniew Kmieć 7 kwietnia 2015 at 12:12

    A tak, wędzony łosoś z brusznicą…

  • Reply Małgorzata Kowalczyk 7 kwietnia 2015 at 12:20

    pieczona rolada z karkówki z boczkiem czosnkiem musztarda i majerankiem…..
    =D

  • Reply Konrad Jurecki 7 kwietnia 2015 at 12:32

    Namówiłaś mnie.

  • Reply Grupa Handlowa Staropolskie Wędliny 7 kwietnia 2015 at 14:03

    Boczek zawsze jest wskazany – zwłaszcza jeśli nieco go zostało w lodówce po świątecznym gotowaniu 🙂

  • Reply Chillijemy 7 kwietnia 2015 at 15:11

    prezentuje się pięknie 🙂

  • Reply Irzyk Iga 8 kwietnia 2015 at 09:27

    Owszem, potrawa pięknie wygląda. Żurawina musi dodawać niebywałego smaku. Schab idealny do podania gościom.

    • Reply pees 8 kwietnia 2015 at 14:51

      Cudownie jest czytać, że Ci się podoba 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply Robert 30 maja 2015 at 08:53

    A próbowaliście schabu z pistalcjami? Zupełnie inny posmak.

    • Reply pees 2 czerwca 2015 at 07:55

      Brzmi fantastycznie, jeszcze nie miałam okazji próbować:)

    Zostaw komentarz