Przekąski i przystawki

Kanapka na zdrowe śniadanie #5

12 kwietnia 2015

kanapki Kanapki też mogą być idealne na zdrowe śniadanie!:) Pod warunkiem, że wybierzemy dobre jakościowo pieczywo oraz takie dodatki, które są świeże, smaczne i zdrowe. Od razu ktoś może zarzucić ten ser pleśniowy – wiem, że jest kaloryczny i tłusty, ale taki plasterek jest do przełknięcia, serio 🙂 Wszystko róbmy z rozwagą tak, aby nie zatracić się w odchudzaniu i znowu w przesadnej ilości zjadanego pokarmu. Śniadanie to podstawa i najlepiej jest je zjadać do godziny po przebudzeniu, ja niestety tego nie robię, bo założyłam sobie, że śniadanie zjadam o 9.30, a wstaję o 7 rano. Kolejny posiłek zjadam ok. 13, następny już po pracy, ok. 18-19 w domu. W między czasie zjadam banana/inny owoc. Staram, się aby te trzy posiłki były główne, ale dodaję coś między nimi, żeby nie tracić humoru przez głód… (Polak głodny Polak zły!). Podstawą tej kanapki jest sos, który świetnie sprawdzi się do kanapek i sałatek, wypróbujcie koniecznie!:) Składniki na sos musztardowo-miodowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy z tabasco (lub zwykłej)
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszamy razem, możecie ich ilość dopasować do Waszego gustu – ja lubię słodko – pikantny smak więc zawsze dodaję też pieprzu:) Możecie go pominąć lub dodać szczyptę soli. Składniki na kanapkę:

  • dobrej jakości pieczywo
  • mix sałat
  • rzodkiewki
  • ser pleśniowy

No z tym to tłumaczyć chyba nic nie muszę, co? 🙂

kanapki-4

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Anonim 12 kwietnia 2015 at 22:05

    Takiej kanapki nigdy nie jadłam, ale podoba mi się to bogactwo warzyw 🙂 Dla mnie warzywa (poza chlebem oczywiście) to podstawa kanapki 🙂

    • Reply pees 13 kwietnia 2015 at 08:15

      🙂 Najwyższy czas próbować, ja coraz częściej na kanapkę kładę dużo różnych sałat, żeby urozmaicić smak.

    Zostaw komentarz