Sałatka brokułowa (wiosenna) z kaszą jaglaną i brukselką zostaje okrzyknięta najlepszą sałatką w moim życiu! 😀 Serio! Tak, jak nigdy nie przepadałam za brukselką to robiąc ostatnio zakupy pomyślałam, że może się z nią przeproszę i pokombinuję. W zeszłym roku byłam na warsztatach z Grześkiem Łapanowskim, który dał mi bardzo ambitne zadanie… mianowicie: wykrajać z brukselek twardą część i rozdzielać ją na listki, jak małe kapustki 🙂 To genialny pomysł! Brukselka pięknie wygląda, nie jest gorzka (gdy się ją za długo gotuje to właśnie takiego smaku nabiera) i z powodzeniem można z niej robić sałatki.
Jeśli chodzi o kaszę to ja użyłam jaglanej, ale myślę, że pęczak byłby tutaj bardzo wskazany, no i jest zdrowszy… Ja niestety nie miałam go pod ręką więc skorzystałam z jaglanej.
Jeśli chodzi o dip to pierwszego dnia sałatkę zjadłam z musztardowo-koperkowym robionym w domu, a drugiego dnia sięgnęłam po ten z oferty pewnego marketu na eL. (oferty Deluxe) i muszę Wam powiedzieć, że jest naprawdę smaczny. Oczywiście równie dobrze odrobina oliwy, soku z cytryny, miodu i soli też się sprawdzi! Kombinujcie, bo warto!
Składniki na 4 solidne porcje:
- 1 brokuł
- 1/2 kg brukselki
- ok. 200 g kaszy jaglanej
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 białej cebuli
- ew. prażona cebulka
Z brukselki wykrawamy twardą część ze środka (głąb, dzięki Kasiu!:*), pierwsze 2-3 listki odrzucamy, kolejne delikatnie oddzielamy od reszty tak, aby ich nie porwać. Tak przygotowane listki brukselki blanszujemy (tj. wrzucamy do wrzątku na 1-2 minuty, następnie wyjmujemy je i od razu zanurzamy w lodowatej wodzie- dzięki temu ich kolor będzie soczysty i będą kruche). Podobnie postępujemy z brokułem – rozdzielamy go na małe różyczki pozbywając się łodyg, wrzucamy go na wrzątek na kilka minut i do zimnej wody. Ważne jest, aby nie gotować warzyw długo, ponieważ stracą one kolor! 🙂 A w sałatce mają smakować, ale też wyglądać. Cebulę drobno siekamy. Musztardę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do sałatki, polewamy dipem i podajemy z prażoną cebulką.
Polecam dip dodać przed samym podaniem, dzięki temu liście brukselki nie zmiękną 🙂
Brak komentarzy