Obiady

Risotto z kurczakiem

2 marca 2015

risotto z kurczakiem-4

Risotto z kurczakiem, które mam dla Was jest zainspirowane tym z książki “What Katie Ate”, wspominałam już Wam, że ta książka to kopalnia genialnych przepisów. W ten weekend znów postawiłam na ryż z dodatkami – dzięki takiemu rozplanowaniu posiłków, które dla Was przygotowuję mam co zabierać do pracy na obiad 🙂

Wydaje mi się, że kluczowym składnikiem, który idealnie podkreśla smak jest dobrej jakości oliwa. Polejcie risotto przed podaniem odrobiną, a naprawdę efekt Was zaskoczy. No i dużo pieprzu, polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 pierś z kurczaka (ugotowana w bulinie)
  • 3 dymki
  • 100 ml białego wina
  • ok 1,2 l bulionu
  • szczypior
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka startego parmezanu (można dodać więcej, ale uważajcie, żeby parmezan nie zdominował smaku risotta)
  • sól, pieprz
  • do podania: oliwa

Dymki siekamy drobno, podsmażamy je na maśle, aż zmiękną i się zarumienią. Nastętpnie dodajemy ryż, podsmażamy go tak długo, aż stanie się przezroczysty, dolewamy wino, czekamy aż odparuje. Do ryżu dodajemy także bulion (po ok. 1/2 szklanki). Ciągle mieszając ryż, i uważając, aby nie był suchy, powtarzamy czynność do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy  pokrojoną pierś z kurczaka oraz szczypiorek. risotto z kurczakiem-6

Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy parmezan, sól oraz pieprz. Podajemy z odrobiną oliwy i świeżo mielonym pieprzem.

risotto z kurczakiem-2

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz