Słodkości

Pieguski

9 marca 2015

pieguski

Pieguski – ciastka wszystkim dobrze znane i lubiane. Z czekoladą i orzechami, niesamowicie kruche i przyjemnie słodkie. Ich przygotowanie zajmuje jedynie chwilę, a proces pieczenia trwa bardzo krótko. Z powodzeniem możecie wykorzystać orzechy laskowe lub migdały (myślę, że to będzie strzałem w dziesiątkę!).

Dla wszystkich fanów piegusków te ciastka będą, jak znalazł 🙂 Ja zapakowałam kilka do pracy, a także zabrałam je ze sobą do Lublina, do Elizy. Ponoć smakowały wszystkim obdarowanym…

Składniki na 10 sztuk:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 130g czekolady mlecznej
  • 100g mąki
  • 50g mąki migdałowej
  • garść orzechów włoskich
  • 100g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy w kostkę (lub jeśli korzystacie z groszków czekoladowych jak ja, nic z nimi nie robimy). Mąkę mieszamy z cukrem, soą, solą oraz mąką migdałową. Dodajemy jajko oraz masło. Mieszamy razem, na sam koniec dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. W dłoniach lepimy ciastka, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Studzimy.

pieguski-3 pieguski-4Pieguski

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply bryssska 9 marca 2015 at 14:29

    ale bogate w środku; pycha;

    • Reply pees 11 marca 2015 at 09:04

      Ojj tak! W środku pełno pyszności 🙂

  • Reply Zapętlona 10 marca 2015 at 11:35

    Omnomnomnomnom, już wiem co będę robić w tym tygodniu 😀

    • Reply pees 11 marca 2015 at 09:04

      No koniecznie 🙂

    Zostaw komentarz