Murzynek przepis na bardzo miękkie, puszyste, ciasto czekoladowe, przyozdobione prostą w przygotowaniu polewą z czekolady. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, pięknie rośnie i nie opada. Co prawda trochę mi popękało, ale to nie przeszkadzało w jego jedzeniu 🙂
Ciasto jest wyjątkowo miękkie, nawet po dwóch dniach! Przechowywałam je owinięte folią i w lodówce, godzinę przed podaniem wyjmowałam je, aby miało temp. pokojową. Myślę, że spokojnie moglibyście tego murzynka przełożyć kwaśnym dżemem z porzeczek lub żurawiny. Noo okej, solony karmel też będzie super opcją!:)
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
- 4 jajka
- 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- polewa: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła
Jajka mieszamy z mlekiem. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy cukier i kakao. Do jajecznej mieszanki dodajemy czekoladę oraz produkty sypkie (ciągle mieszając), przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Czekoladę roztapiamy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę rozsmarowujemy na powierzchni ostudzonego murzynka.
2 komentarze
Pychota! Jedno z moich ulubionych ciast. Pozdrawiam (:
Uwielbiam murzynka ^^ Przyciąga swoją prostotą.
Zawsze można dodać do niego ulubione dodatki, przełożyć dowolnym kremem i wychodzi całkiem inne ciasto 🙂
Aż mam ochotę na kawałeczek ^^