Frittaty to idealne posiłki dla osób będących na diecie. Mamy tu sporo białka, znikome ilości tluszczu – samo zdrowie 🙂
Wykorzystałam połączenie znane i lubiane- mianowicie buraki i ser feta 🙂 Zamiast greckiego sera możecie użyć np. koziego 🙂
Ja piekę frittaty wieczorem i rano zabieram na śniadanie do pracy 🙂 Zjadam ją z sosem jogurtowym i sałatką. Jest pożywna i bardzo smaczna.
Składniki:
- 3 buraki
- 5 jajek
- 250 g twarogu chudego
- 50 g sera feta
- sól, pieprz
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy na plastry. Jajka mieszamy z twarogiem, masę przelewamy do patelni/naczynia żaroodpornego, układamy buraki i kruszymy na wierzch fetę. Doprawiamy (uważajcie z solą, bo feta jest słona). Przed podaniem możemy skropić odrobiną oliwy z oliwek
3 komentarze
Wow, nie wiedziałam o istnieniu takiego dania. Z pewnością trzeba je przygotować, może zostanie w przyszłości ulubioną potrawą 🙂
3 buraki to stanowczo za dużo, ja zrobiłam z jednego i wyszło w sam raz 😉
To zależy od wielkości:) Grunt, że wyszło w sam raz dla CIebie,