Przekąski i przystawki

Frittata (prosty przepis)

22 marca 2015

 

fritatta

Frittata z brokułem, cukinią i szynką sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Muszę Wam powiedzieć, że ja ostatnio bardzo kombinuję z tymi wszystkimi jajecznymi zapiekankami. Wiosną postanowiłam jeść trochę inaczej, już tydzień nie ruszyłam makaronu, śmietany, fast foodu, alkoholu. Chcę jeść ciekawiej, kolorowo i lekko. Potrawy, które przygotowuję do pracy zabierają mi ok. 30 minut. Całe przygotowanie i proces pieczenia/gotowania. Tylko w weekendy poświęcam czas na ugotowanie zupy czy zrobienie bardziej skomplikowanej wersji kaszy czy sałatki.
Słońce budzi mnie codziennie przed 7 rano, a ja zamiast przestawiać budzik na późniejszą godzinę to po prostu wstaję i biegnę do kuchni 🙂 Jestem z siebie niesamowicie dumna, że potrafię o 23 gotować pęczak, a o 6.50 siekać rzodkiewkę. Chce mi się i póki mi się chcę to będę z tego korzystać ile mogę. Za kilka dni przepis na wersję z burakami <3

Składniki na 2 porcje:

  • 3 jajka
  • 200g twarogu chudego
  • różyczki brokuła
  • 1/2 cukinii
  • 3 plastry szynki
  • sól, pieprz

Jajka mieszamy z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie z solą, jeśli macie słoną szynkę). Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części, cukinię kroimy w kostkę. Mieszankę jajeczną przekładamy d foremek, dodajemy warzywa i pokrojoną szynkę. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

fritatta-2

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply matleen 27 marca 2015 at 11:09

    Pyszności

    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam do mnie

  • Zostaw komentarz