Gofry – kto z nas za nimi nie przepada? Będąc nad morzem większość z nas wybiera gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą. Dla pociech zamawiamy takie z cukrem pudrem 🙂 Ja dziś mam dla Was przepis na gofry, które świetnie sprawdzą się na walentynkowe śniadanie do łóżka.
Nic nadzwyczajnego? Wcale nie! Mamy tu coś, co tygryski lubią najbardziej – boczek! 🙂 Podsmażony, chrupiący, boczek, który dodajemy do ciasta. W tej postaci są one niesamowicie pyszne – możecie też wypróbować wersję na bogato – połóżcie na wierzch gofra plasterek sera i zapieczcie. Do tego usmażone jajko i śniadanie mistrzów gotowe.
Składniki na ciasto na gofry:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju/masła
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli (ewentualnie więcej)
- pieprz
- 50-70 g boczku
- pietruszka świeża
- dodatkowo: prażona cebulka
Boczek kroimy drobno, podsmażamy na patelni, aż będzie chrupki. Pozostałe składniki miksujemy, gdy boczek ostygnie dodajemy go do ciasta wraz z posiekaną pietruszką. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju, wylewamy ciasto i smażymy. Gotowe gofry podajemy z prażoną cebulką lub np. z zapieczonym serem i jajkiem na wierzchu. Smacznego!
7 komentarzy
Boczek to nie moje smaki, ale gofry w wydaniu z mięsem, na ostro czy słono brzmią ciekawie. 🙂 Fajny pomysł 🙂
Dodaj szynkę parmeńską 🙂
Jak ja bym to jadł :OOOO
nic nie stoi na przeszkodzie! 🙂
a gdzie syrop klonowy? 🙂
Achh nie mam 🙁
smakowity kąsek 🙂