Obiady

Gofry z boczkiem

13 lutego 2015

gofry z boczkiem-4

Gofry – kto z nas za nimi nie przepada? Będąc nad morzem większość z nas wybiera gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą. Dla pociech zamawiamy takie z cukrem pudrem 🙂 Ja dziś mam dla Was przepis na gofry, które świetnie sprawdzą się na walentynkowe śniadanie do łóżka.

Nic nadzwyczajnego? Wcale nie! Mamy tu coś, co tygryski lubią najbardziej – boczek! 🙂 Podsmażony, chrupiący, boczek, który dodajemy do ciasta. W tej postaci są one niesamowicie pyszne – możecie też wypróbować wersję na bogato – połóżcie na wierzch gofra plasterek sera i zapieczcie. Do tego usmażone jajko i śniadanie mistrzów gotowe.

Składniki na ciasto na gofry:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju/masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli (ewentualnie więcej)
  • pieprz
  • 50-70 g boczku
  • pietruszka świeża
  • dodatkowo: prażona cebulka

Boczek kroimy drobno, podsmażamy na patelni, aż będzie chrupki. Pozostałe składniki miksujemy, gdy boczek ostygnie dodajemy go do ciasta wraz z posiekaną pietruszką. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju, wylewamy ciasto i smażymy. Gotowe gofry podajemy z prażoną cebulką lub np. z zapieczonym serem i jajkiem na wierzchu. Smacznego!

gofry z boczkiem-3 gofry z boczkiem-2

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Aleksandra 13 lutego 2015 at 09:57

    Boczek to nie moje smaki, ale gofry w wydaniu z mięsem, na ostro czy słono brzmią ciekawie. 🙂 Fajny pomysł 🙂

    • Reply pees 13 lutego 2015 at 11:15

      Dodaj szynkę parmeńską 🙂

  • Reply Bartek Garnuch 13 lutego 2015 at 09:17

    Jak ja bym to jadł :OOOO

  • Reply Ania D. 13 lutego 2015 at 10:59

    a gdzie syrop klonowy? 🙂

    • Reply pees 13 lutego 2015 at 11:15

      Achh nie mam 🙁

  • Reply Cookandlife.pl 13 lutego 2015 at 10:12

    smakowity kąsek 🙂

  • Zostaw komentarz