Ciastka owsiane, tym razem w wersji z daktylami, bez czekolady. Nie będę kryć – są słodkie, nawet bardzo, gdy będę je ponownie piec zmniejszę ilość cukru, bo szczerze powiedziawszy daktyle dodają im dużo słodyczy 🙂
Przygotowanie jest proste, a czas pieczenia niedługi. Ciastka stanowią świetną przekąskę, nie kruszą się i w szczelnie zamkniętym słoiku mogą postać kilka dni. Oczywiście, nie gwarantuję, że nie zjecie wszystkich od razu… 🙂
Inspiracja: Mała cukierenka
Składniki na 15 sztuk:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
- 1 jajko
- 6 daktyli suszonych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło roztapiamy. Płatki owsiane mieszamy z mąką oraz sodą. Dodajemy pokrojone w kostkę daktyle. Wbijamy jajko i dolewamy ostudzone masło. Mieszamy wszystkie składniki, w dłoniach formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach w termoobiegu.
3 komentarze
ostatnio moja kochana żona skorzystała z tego przepisu i zrobiła mi w sobotę to pyszne jedzenie. polecam
A daktyle moga byc suszone?
Tak, użyłam suszonych, już to dopisuję 🙂