Słodkości

Ciastka owsiane z daktylami

1 lutego 2015

ciastka owsiane (1 of 1)-3

Ciastka owsiane, tym razem w wersji z daktylami, bez czekolady. Nie będę kryć – są słodkie, nawet bardzo, gdy będę je ponownie piec zmniejszę ilość cukru, bo szczerze powiedziawszy daktyle dodają im dużo słodyczy 🙂

Przygotowanie jest proste, a czas pieczenia niedługi. Ciastka stanowią świetną przekąskę, nie kruszą się i w szczelnie zamkniętym słoiku mogą postać kilka dni. Oczywiście, nie gwarantuję, że nie zjecie wszystkich od razu… 🙂

Inspiracja: Mała cukierenka

Składniki na 15 sztuk:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
  • 1 jajko
  • 6 daktyli suszonych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło roztapiamy. Płatki owsiane mieszamy z mąką oraz sodą. Dodajemy pokrojone w kostkę daktyle. Wbijamy jajko i dolewamy ostudzone masło. Mieszamy wszystkie składniki, w dłoniach formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach w termoobiegu.

ciastka owsiane (1 of 1)-5

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply KopalniaŚwiatła 4 lutego 2015 at 13:59

    ostatnio moja kochana żona skorzystała z tego przepisu i zrobiła mi w sobotę to pyszne jedzenie. polecam

  • Reply Kasia 14 lutego 2015 at 12:42

    A daktyle moga byc suszone?

    • Reply pees 15 lutego 2015 at 18:47

      Tak, użyłam suszonych, już to dopisuję 🙂

    Zostaw komentarz