Przepisy

Makowiec zawijany

10 grudnia 2014

makowiecMakowiec zawijany, który dla Was przygotowałam to ciasto niezwykłe. Kruche, z dużą ilością maku i kandyzowanych owoców w środku. Rolada jest prosta w przygotowaniu, z podanych proporcji upieczecie dwie sztuki. Jeśli macie ochotę do masy makowej możecie dodać więcej bakalii 🙂

Chciałabym, aby ten przepis zainspirował Was do wzięcia udziału w konkursie świątecznym, który organizuje firma Deante. Zadanie jest proste- przygotujcie potrawę, ciasto lub napój, które idealnie pasują na zbliżające się święta i zamieśćcie przepis w aplikacji konkursowej: TUTAJ. Oczywiście po więcej informacji odsyłam Was na stronę konkursową, w której znajdziecie regulamin konkursu (Deante.pl).

Tymczasem, zabierajmy się do pieczenia!:)

Składniki na ciasto:

  • ok. 4 szklanek mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • dodatkowo: jajko do posmarowania wierzchu ciasta
  • dodatkowo: biała czekolada, mak

Mleko podgrzewamy. W misce z mąką robimy wgłębienie, następnie kruszymy do środka drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do masy dodajemy żółtka oraz roztopione i ostudzone masło z solą. Wszystko dokładnie zagniatamy, wyrobione ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1 godziny.

Składniki na masę makową:

  • 400g maku
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki miodu
  • bakalie (garść drobno posiekanych migdałów, orzechów)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mak należy sparzyć i przetrzeć dwa razy przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywno, wszystkie składniki łączymy.

Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je na prostokąty, na wierzch nakładamy masę makową, struclę zwijamy i jej końcówki podkładamy pod spód. Rolady wkładamy do keksówek (dzięki temu ciasto nie rozrośnie się na boki). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta wierzch polewamy roztopioną białą czekoladą i posypujemy makiem.

makowiec-2

 

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply OknaOkiennice 14 grudnia 2014 at 18:24

    Bardzo lubię jeść makowce na święta. Może zrobię w tym roku samemu z tego przepisu.

  • Zostaw komentarz