Święta

Czekolada na gorąco

15 grudnia 2014

czekolada do piciaCzekolada na gorąco, z bitą śmietaną, kruchym ciastkiem i odrobiną kakao na wierzchu. Kremowa, gęsta, bez zbędnych dodatków.

Nie wiem jak Wy, ale ja tylko raz w życiu piłam idealną gorącą czekoladę, w Kazimierzu Dolnym. 100g czekolady na jedną porcję, do wyboru: biała, gorzka lub mleczna. W zestawie dostawało się też mały dzbanuszek mleka, żeby sobie ewentualnie rozcieńczyć tę pychotę. Ja poszłam w ślad za taką czekoladą i moja jest absolutnie genialna. Minimum składników, maksimum smaku! 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 110g czekolady gorzkiej (80% kakao)
  • 150ml mleka 3.2%
  • 150ml śmietany 30%
  • ciasteczka maślane
  • kakao

Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleko. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gorącą czekoladę przelewamy do kubeczków, na wierzch nakładamy bitą śmietanę, posypujemy kakao i przystrajamy ciasteczkami. Podajemy na gorąco 🙂

Uwaga: jeśli czekoladę odstawicie do ostygnięcia, a następnie włożycie ją do lodówki otrzymacie przepyszny mus czekoladowy! 🙂

gorąca czekolada-3 gorąca czekolada-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Konczi i Szpileczka 15 grudnia 2014 at 07:46

    Wygląda mega apetycnie!!

  • Reply Nad 16 grudnia 2014 at 16:12

    Czy z czekoladą mleczną (np. Milką) wyjdzie za słodka?:)

    Pozdrawiam!

    • Reply pees 16 grudnia 2014 at 22:50

      Obawiam się, że może być ciut za słodko- spróbuj pół na pół z gorzką:) No i ja nie słodziłam bitej śmietany więc ona równoważyła smak. Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz