Zupy

Zupa warzywna

16 listopada 2014

zupa warzywnaZupa warzywna, którą Wam dziś pokazuję, inspirowana jest toskańską Ribollitą. W moim przepisie na próżno jednak szukać kapusty chińskiej, którą zawiera oryginał. Pomidory, zioła i fasola to podstawowe składniki tej potrawy. Ostatnio kupiłam całkiem sporo warzyw więc dorzuciłam jeszcze cukinię oraz brokuły. Pokrojone w kostkę ziemniaki też mogłyby się w niej znaleźć 🙂

Uwielbiam zupy, uważam, że one najlepiej rozgrzewają w chłodne dni:) Oczywiście wyborem numer jeden jest dla mnie rosół lub barszcz czerwony, taki na zakwasie, ale ta zupa idealnie sprawdziła się na ten listopadowy, wietrzny, weekend. Zjadam ją ze smakiem, serio:) Jest zdrowa i ma nieziemski smak- słodka od marchewki, a jednocześnie pieprz i czosnek sprawiają, że jest nieco ostra. No i rozmaryn <3

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1l wody
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 brokuła
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego- włoszczyznę obieramy, wrzucamy do garnka z woda razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie do wywaru dodajemy pomidory, odsączoną i przepłukaną białą fasolę oraz pokrojoną w plastry cukinię i cebulę. Gotujemy ok. 5 minut, dodajemy brokuła (rozdzieliłam na mniejsze kawałki), pokrojoną w cienkie paseczki żółtą paprykę i rozmaryn. Gotujemy ok. 8 minut, tak, aby brokuł nie stracił koloru, ale był już miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy. Przed podaniem ugotowaną włoszczyznę kroimy w plastry. Podajemy z chlebem.

zupa warzywna-3 zupa warzywna-4

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz