Kuskus z warzywami- takie pyszne danie, któremu poświęcamy góra 20 minut. Aż niemożliwe! Możecie mi nie wierzyć, ale to był pierwszy raz, gdy przygotowałam coś z kaszą kuskus. Wcześniej jakoś jej się bałam, podchodziłam do niej z dystansem, a tymczasem jej przygotowanie jest najprostsze na świecie. Dlaczego nikt wcześniej mnie nie oświecił!?:)
Do przepisu wykorzystałam warzywa, które ostatnio ciągle podjadam!:) Mam w lodówce jeszcze 2 cukinie i bakłażana, i paprykę, i cebulę i mnóstwo innych. Listopad jest takim miesiącem, w którym stawiam na warzywa, mniej na mięso. Póki co nie zatęskniłam na stekiem, ale coś czuję, że niedługo przyjdzie taki moment i albo przygotuję jakiś kawałek wołowiny w domu albo wyruszę na naprawdę dobrego, warszawskiego, burgera!
Składniki:
- kuskus (ilość wedle upodobań)
- 1 cukinia
- 1/2 bakłażana
- 250 pieczarek
- 1 biała cebula
- 1/2 żółtej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka czubricy (czerwonej)
- rozmaryn
- ok. 100ml śmietanki 30%
Kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem (woda musi być ok. 1-2cm nad kuskusem), odstawiamy do napęcznienia.
Cukinię i pieczarki kroimy na pół plasterki. Cebulę piórkujemy i podsmażamy na maśle, dodajemy do niej pieczarki. Bakłażana kroimy w plasterki, zasypujemy solą i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż puści gorzki sok, następnie płuczemy go pod bieżącą wodą i dodajemy do pieczarek. Gdy zacznie mięknąć dodajemy cukinię oraz posiekaną żółtą paprykę. Wszystko zalewamy szklanką wody, przyprawiamy sola, pieprzem oraz czubricą i rozmarynem. Podsmażamy do momentu, w którym woda wyparuje, podlewamy ok. 100ml śmietanki. Podajemy z kaszą.
8 komentarzy
wygląda pysznie!
Karolina noooo <3 mniam!
Kooooocham kus kus! To jest moja alternatywa podczas gdy inni domownicy żrą fryty
kuskus jest taki prosty do przygotowania! idealny na szybki posiłek 🙂
bardzo lubię 😉
Też się czaję na zrobienie czegoś z kuskusem :> i już chyba wiem co zrobię 😀
Tez mam dzis na obiad kuskus z warzywami
ciekawy jest ten gruby ,robie z niego salatke