Jak zrobić omlet? To bardzo proste! 🙂 Popatrzcie na ten mój- jest zrobiony z zaledwie 2 jajek, a jest naprawdę spory i bardzo puszysty!:) Wygląda jak biszkopt! Przygotowanie takiego omleta nie jest trudne, ba, nawet czasochłonne nie jest. Wystarczy dobra patelnia- taka, do której nic nie przywiera.
Ważne, aby dokładnie oddzielić białka od żółtek- jeśli na tym etapie zawalicie to omlet się uda. Drugą ważną kwestią w robieniu omleta jest jakość jajek- niech będą one możliwie duże i z wolnego wybiegu. Nie muszę Wam chyba pisać, że te wiejskie będą miały taki kolor, że wow!:)
A, podczas smażenia nie torturujcie omleta!:) Nie przyduszajcie go łopatka do powierzchni patelni bo Wam opadnie.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do białek dodajemy żółtka, cały czas roztrzepując masę. Dodajemy po łyżce mąki. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę na patelnię. Smażymy na małym ogniu. W momencie, kiedy powierzchnia omleta będzie miała widoczne bąbelki powietrza i boki zaczną się ścinać, dużą łopatką przekładamy go na drugą stronę. Smażymy kilka minut. Podajemy z konfiturą na słodko lub z szynką i serem.
Omleta możemy też pokroić na kawałki i zabrać go ze sobą do pracy:)
2 komentarze
Ja zazwyczaj nie dodaję mąki, ale muszę spróbować. Bo ten omlet wydaje się być ogromny, a tylko z 2 jajek zrobiony. Smakowita sprawa.
wygląda pięknie. ale czemu ja zawsze myślałam,że jak omlet,to z dodatkiem mleka? całe życie w nieświadomości? o.o. 😀