Placki z cukinią, czerwoną fasolą i kukurydzą to mój przepis na szybką kolację. Miałam ochotę na coś prostego, szybkiego, a zarazem treściwego. Najchętniej pikantnego, coś co można zjeść z sosem czosnkowym. W lodówce nie miałam zbyt wielkiego wyboru, a nie chciało mi się odmrażać mięsa i spędzać kilku godzin w kuchni. Postawiłam na proste produkty i wyczarowałam naprawdę smaczną kolację:)
Składniki na 10 placków:
- 1/2 cukinii
- 200g czerwonej fasoli
- 150g kukurydzy
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- 100ml mleka
- olej do smażenia
Cukinię kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę płuczemy. Do warzyw dolewamy mleka, dodajemy jako, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano z dwóch stron.
9 komentarzy
Mmm, muszą być absolutnie pyszne! 🙂
Placki z samej cukinii jadłem, ale takich jeszcze nie. Trzeba będzie zrobić 🙂
cos ta czerwona fasola mnie nie ten 🙂
nie lubisz czerwonej fasoli? ja bardzo ją lubię i dodaję do wielu potraw!
Biorę i bez sosu! 😀
Biorę i bez sosu! 😀
Mniam! 😀
🙂 też tak uważam!
Mniam! 😀