Słodkości

Lemon curd

23 października 2014

lemon curdLemon curd to cytrynowy krem, który pasuje do wszelkiego rodzaju ciast kruchych. Możecie podać go do ciasteczek, z tartą czy mini tartinką. Jestem przekonana, że tak jak ja- będziecie mieli ochotę wyjadać go z rondelka bez dodatków:)

Krem jest aksamitny, delikatny, kwaskowaty, a jednocześnie słodki. Ma piękna barwę i gęsta konsystencję. Podane proporcję wystarczą na duży słoiczek.

Przepis podpatrzony u Doroty.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny
  • 100g masła
  • 120g cukru pudru

Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich cukier puder. Z cytryn należy zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Rondelek z jajkami, żółtkami i cukrem pudrem stawiamy na ogniu, dodajemy masło oraz sok i skórkę z cytryny. Ciągle mieszając podgrzewamy krem do momentu zagotowania (ja mieszałam trzepaczką tak, aby dokładnie ubić krem).

Lemon curd przechowujemy w wyparzonym słoiku do 2 tygodni.

lemon curd-2

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Michał 23 października 2014 at 09:15

    Uwielbiam lemon curd. Pasuje do wszystkiego, ale podobnie jak ty uwielbiam go wyjadać albo z rondelka albo ze słoika. Oczywiście kiedy nikt nie widzi 😉

  • Reply Adrian Kwiatkowski 23 października 2014 at 14:34

    chyba bym zjadł 😛

  • Reply Aneta Brzeziński 23 października 2014 at 16:40

    Moje dzieci uwielbiają z tostami

    • Reply Smakowity kąsek 23 października 2014 at 17:41

      oooo! faktycznie brzmi super, nie próbowałam tak zajadać lemon curdu 🙂

    • Reply Aneta Brzeziński 23 października 2014 at 18:15

      W UK to dość popularne

    • Reply Aneta Brzeziński 23 października 2014 at 18:18

      I z naleśnikami. A skoro przy naleśnikach to spróbuj z sokiem z cytryny i z cukrem

  • Reply Tomek Czajkowski 23 października 2014 at 19:34

    Dostałem od Marks & Spencer

  • Reply Dominik Schweda 23 października 2014 at 20:47

    Oooo chce to !!!

  • Zostaw komentarz