Ciasto czekoladowe z kajmakiem (masą krówkową). Bardzo wilgotne, miękkie, puszyste, idealnie słodkie. Początkowo przepis miał być na muffinki, ale nie miałam papilotek, z racji czego ciasto na muffiny wlałam do silikonowej formy na keks. Niby bardzo prosty przepis, to jednak ciasto jest naprawdę pyszne. Przed samym pieczeniem nałożyłam na wierzch ciasta masę kajmakową, która podczas pieczenia opadła na spód i była jak niespodzianka <3
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- dodatkowo: masa kajmakowa
Olej mieszamy z jajkami i mlekiem. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, soda oraz kakao. Mieszamy dokładnie następnie masę przelewamy do formy. Na wierzch nakładamy łyżeczką masę kajmakową. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Jak Wam się podoba widok ciasta czekoladowego z kajmakiem?:) Macie ochotę? Może je upieczecie i podzielicie się ze mną zdjęciami tej słodkości?
4 komentarze
Mnie się bardzo podoba. Połączenie czekolady z kajmakiem wróży bardzo smacznie. Trzeba się jednak o tym przekonać osobiście 😀
Co w ogóleeee… *__* miałyśmy się odchudzać! 😀
Wypróbowałam Twój przepis i zaskoczyłam wszystkich w domu. Jestem ogromną fanką kajmaku. Przepis jest prosty, szybki i ciasto wychodzi przepyszne. Dzisiaj piekę go już drugi raz 🙂
Pozdrawiam,
Gabrysia
Gabrysiu, cieszę się ogromnie 🙂
Mi też to ciasto bardzo smakowało!