Słodkości

Ciasto czekoladowe

27 października 2014

ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe z kajmakiem (masą krówkową). Bardzo wilgotne, miękkie, puszyste, idealnie słodkie. Początkowo przepis miał być na muffinki, ale nie miałam papilotek, z racji czego ciasto na muffiny wlałam do silikonowej formy na keks. Niby bardzo prosty przepis, to jednak ciasto jest naprawdę pyszne. Przed samym pieczeniem nałożyłam na wierzch ciasta masę kajmakową, która podczas pieczenia opadła na spód i była jak niespodzianka <3

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • dodatkowo: masa kajmakowa

Olej mieszamy z jajkami i mlekiem. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, soda oraz kakao. Mieszamy dokładnie następnie masę przelewamy do formy. Na wierzch nakładamy łyżeczką masę kajmakową. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

ciasto czekoladowe-3 ciasto czekoladowe-2Jak Wam się podoba widok ciasta czekoladowego z kajmakiem?:) Macie ochotę? Może je upieczecie i podzielicie się ze mną zdjęciami tej słodkości?

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Michał 28 października 2014 at 11:40

    Mnie się bardzo podoba. Połączenie czekolady z kajmakiem wróży bardzo smacznie. Trzeba się jednak o tym przekonać osobiście 😀

  • Reply Kasia 3 listopada 2014 at 15:33

    Co w ogóleeee… *__* miałyśmy się odchudzać! 😀

  • Reply Gabi 30 listopada 2014 at 12:00

    Wypróbowałam Twój przepis i zaskoczyłam wszystkich w domu. Jestem ogromną fanką kajmaku. Przepis jest prosty, szybki i ciasto wychodzi przepyszne. Dzisiaj piekę go już drugi raz 🙂

    Pozdrawiam,
    Gabrysia

    • Reply pees 30 listopada 2014 at 13:02

      Gabrysiu, cieszę się ogromnie 🙂
      Mi też to ciasto bardzo smakowało!

    Zostaw komentarz