Bułeczki drożdżowe z cynamonem i kardamonem, polane kwaskowatym lukrem i obsypane cukrem pudrem. Wyglądają i smakują absolutnie pysznie:)
Do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej oraz świeżych drożdży. Z podanych proporcji wyszło mi 14 bułeczek.Powiem szczerze, że myślałam, że będą one dużo słodsze, stąd dodatek zarówno lukru jak i cukru pudru. Myślę, że polane miodem lub syropem klonowym też świetnie by smakowały.
Podpatrzyłam u Doroty.
Składniki:
- 500g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 200ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 70g cukru
- dodatkowo: cukier, cynamon, kardamon do posypania bułek
- dodatkowo: 1 jajko do smarowania
Przesypujemy mąkę do dużej miski, w środku robimy zagłębienie, rozkruszamy do niego drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy wraz z mlekiem, solą i jajkiem do mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkowujemy, możemy podsypywać mąką, smarujemy je rozbełtanym jajkiem, posypujemy cukrem, cynamonem i kardamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na równe części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do podwojenia objętości (u mnie piekarnik nagrzany do 50 stopni ok. 15 minut). Bułeczki przed pieczeniem smarujemy jajkiem, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
11 komentarzy
Piękne te bułeczki, do tego zimne mleczko i jestem w niebie 🙂
Jesli pelnoziarniste to jestem za, no i pomine lukier 😉
🙂 pełnoziarniste zawsze lepsze od zwykłych, na samej pszennej mące, a co do lukru to jasne, możesz pominąć!:)
ooo tak! ja poproszę, bo u mnie dziś chyba tylko gotowe lody 😛
Home Life Me dawaj lody!:) mam ogromną chęć!
Mamy 🙂
ja jeszcze dodaje jabłka i sa pycha
ochh drożdżowe z jabłkami są najlepsze <3
Mmm, uwielbiam takie cudeńka 🙂
Na jakiej funkcji piekarnika pieczesz je?
Góra-dół zawsze 🙂