Chlebek bananowy a w zasadzie lekkie i proste ciasto z bananami jest świetnym wyjściem z sytuacji, gdy w kuchni macie tylko kilka podstawowych produktów, a chęci na słodycze są wielkie:) Ja przygotowałam to ciasto na przyjazd moich koleżanek. Oczywiście wchodząc do wanny, słuchając sobie relaksacyjnej muzyki prawie dostałam ataku serca, gdy przypomniałam sobie, że chlebek bananowy ciągle siedzi w piecu! Na szczęście jak widzicie skórka ładnie się zarumieniła, ale nie przypaliła. Mimo iż cała sytuacja wypadła śmiesznie, to nie polecam biegać o mokrych stopach na kafelkach, bo oprócz spalonego ciasta mogłam mieć też obitą pupę!:)
No dobra, pieczcie chlebek bananowy i zajadajcie się nim do kawy z mlekiem. Najlepiej zbożowej <3
Składniki:
- 2 banany
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 100ml mleka
- 70g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich cukier, mieszamy. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Masło roztapiamy i studzimy. Dodajemy do bananów, dolewamy jako i mleko. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz sodą. Wszystkie składniki łączymy razem miksując lub mieszając dokładnie trzepaczką. Ciasto na chlebek przelewamy do keksówki, pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone:) Alb… pójść do wanny i na chwilę o nim zapomnieć.
5 komentarzy
super przepis na chlebek z bananami 🙂
ha! też upieklam, z tym że 2/3 – mąka razowa, 1/3 – orkiszowa. Rezultat taki, że nie wyczuwam bananów i następnym razem odwrócę proporcję.:D
aj no faktycznie, mąka może tutaj przyćmić smak bananów- spróbuj dać 3 i tak bardzo, bardzo dojrzałe, z czarnymi plamami na skórce:)
Chlebek uratowany, wszystko dobrze się skończyło 🙂 Wygląda wspaniale 🙂
:))) pokaż koniecznie!