Kuchnia polska

Tarta z cukinią

10 sierpnia 2014

tarta z cukinią Tarta z cukinią i pomidorami jest pyszna:) Słodkie, pomarańczowe pomidorki, które są delikatnie podduszone w kremowym farszu tarty. Cukinia mięknie pod wpływem ciepła piekarnika, a spód idealnie chrupie, bo jest bardzo maślany i dobrze wypieczony.

Do tarty możecie dodać inne pomidory- np. malinowe czy koktajlowe, które oprócz smaku, wzbogacą tartę kolorystycznie:)

Składniki na kruchy spód:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 250ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • 50g sera feta
  • pomidory
  • sól, pieprz

Masło rozgniatamy z mąką, żółtkiem, wodą i solą. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, pod wpływem ciepła naszych dłoni masło się roztopi i złączy wszystkie składniki. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykładamy nim formę do tarty, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakłuwamy je widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aby spód i boki się zarumieniły (ja nie obciążałam spodu).

Śmietanę mieszamy z jajkami, rozkruszoną fetą solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cukinii i pomidorków, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach (wierzch musi się ściąć).

Moja tarta była miejscami mokra po wyjęciu, jednak po ostygnięciu woda się wchłonęła i mogłam ją pokroić bez przeszkód:)

tarta z cukinią-3

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply owcowa 26 sierpnia 2015 at 13:13

    Myślę, ze woda mogła wyparować z cukinii która ma jej dużo. Ja do takich przepisów (pizz z cukinią, tarty, ciasto francuskie itp) zawsze najpierw podsmażam cukinię – puszcza wtedy wodę i można ją odcedzić 🙂 przepis super, na pewno wypróbuje!

  • Zostaw komentarz