Obiady

Ciasto na gofry

2 sierpnia 2014

gofry-5 Ciasto na gofry to niby prosta sprawa. Mamy kilka podstawowych składników i potrzebne urządzenie czyli gofrownicę- jednak nie zawsze gofry się udają- czasami nie są wystarczająco chrupkie czy wyrośnięte. Ja mam dla Was idealny i banalnie prosty przepis na wyśmienite gofry! Najlepiej sprawdzają się w roli późnego, leniwego śniadania lub przekąski na podwieczorek… Ciasto na gofry przygotujcie chwilę wcześniej, niech sobie odpocznie do momentu smażenia. Pamiętajcie, aby przed smażeniem gofrów posmarować gofrownicę odrobiną tłuszczu. Dzięki temu gofry łatwo odejdą od spodu:)

Wiem, że gofry najlepiej smakują nad morzem, z ogromną ilością bitej śmietany i owoców świeżych czy w frużelinie. Spróbujcie jednak zrobić je w domu- bo niestety nadmorska cena jest baardzo wygórowana… 🙂

Składniki na 10 sztuk:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju/masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki miksujemy, na rozgrzaną i natłuszczoną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry ok. 7 minut.

Nie umiem podać odpowiedniej ilości ciasta na jedną porcję gofrów- sami musicie to wyczuć. Mi przy pierwszych razach z gofrownicą ciasto wylatywało bokami, bo nałożyłam go za dużo. Później jednak nie sprawiało mi to trudności i nauczyłam się nalewać odpowiednią ilość ciasta.gofry-4

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 2 sierpnia 2014 at 08:36

    Ogólnodostępne sklepowe gofrownice niestety mają za małą moc dla zrobienia dobrych gofrów. 🙁 Dlatego ja robię w takiej najczęściej belgijskie – one zawsze wychodzą. Dotychczas klasyczne były klapą, więc może warto spróbować przepisu :))

    • Reply moniaaa 4 sierpnia 2014 at 11:44

      Ja ostatnio kupiłam z mpm taka 1400W . Kosztowała 150zł ale wszystko wychodzi cacy. Czytałam, że tych poniżej 1000W to nie ma co w ogóle brać pod uwagę bo ciasto nie wyrasta faktycznie. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolona 🙂

      • Reply pees 5 sierpnia 2014 at 09:17

        ja też mam ponad 1000W i jest całkiem dobrze!:)

  • Reply beatahelena 18 sierpnia 2014 at 22:14

    JA korzystam z bardzo podobnego przepisu, ale największa różnica polega na dodaniu na końcu do ciasta ubitych białek.

  • Reply klaraklara 26 marca 2015 at 17:10

    Ciasto przesłodzone a i tak dałam mniej cukru ,wystarczy 1 łyżka spokojnie.

    • Reply pees 27 marca 2015 at 08:59

      Widocznie to zależy od upodobań 🙂 Mam nadzieję, że Ci smakowało!

  • Reply Artek 3 października 2015 at 18:02

    Udało się to ciasto na gofry i wyszło super.

    • Reply pees 4 października 2015 at 18:43

      🙂 Super!

    Zostaw komentarz