Kluski śląskie to pyszny dodatek do dania typu gulasz czy zrazy. U nas, na Kaszubach Babcia nie przyrządza ich często, mimo iż nie są one pracochłonne. Może to przez to, że w moim rodzinnym domu nie jest to tradycyjne danie, nikt z mojej rodziny nie pochodzi ze Śląska więc ta sytuacja nie dziwi:) Ale kto powiedział, że na Kaszubach nie można zajadać się pysznościami z tradycyjnej kuchni śląskiej?!
Jeśli chodzi o te kluski śląskie, które Wam dziś pokazuję to lepiłam je z Babcią do niedzielnego obiadu, powstały z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Mało składników, mało pracy, a efekt wspaniały. Miękkie, okrąglutkie kluseczki z dziurką w środku.
Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- sól
- ewentualnie pieprz
- jajka
Kluski śląskie przygotowuję w proporcji 3:1, gdzie 3 części tworzą ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, a 1 część to mąka ziemniaczana. Na 1kg wystarczy 1 jajko.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy je przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Do dużej miski wsypujemy zmielone ziemniaki, dociskamy je do dna, dzielimy je na cztery części, jedną wyjmujemy i w jej miejsce nasypujemy mąki ziemniaczanej.
Ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem. Wbijamy jajko. Zagniatamy jednolitą masę.
Z ciasta formujemy małe kulki, na środku każdej robimy wgłębienie. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy do niej kluski śląskie, gdy wypłyną na wierzch możemy je odcedzić i wybrać.
12 komentarzy
Kluseczki, nie ma nic lepszego. Uwielbiam 🙂
pierwsze słysze żeby dodawać pieprz do klusek… ;/
Marta bo ja je przyprawiam tak jak inne kluski- czy kopytka czy gnocchi, żeby miały więcej smaku:) oczywiście nie musisz dodawać pieprzu jeśli nie chcesz, ba nawet soli jeśli ugotujesz wcześniej ziemniaki w osolonej wodzie! możesz zrobić je delikatne w smaku, wszystko zależy od Ciebie!
od zawsze moja babcia, mama i teraz ja ziemniaki gotuje sie w osolonej i kluski pozniej tez. Ok rozumiem, że każdy robi po swojemu ale w tedy nie są one typowo śląskie. Pomijając fakt, że śląskie prawdziwe kluski to są tarte, ciemne (mniej dobre) te pojawiły się dużo później. (Jestem ze śląska) ;p
Marta Jońca dopiero niedawno usłyszałam o tych tartych kluskach, jedna z czytelniczek przesłała mi link do przepisu:)
urodzilam sie na slasku i rowniez dodaje pieprzu … i wcale nie uwazam ze sa mnie ‘slaskie’
uwielbiam! i jest mi obojętne z czym… z sosem, z cukrem, z gulaszem, ze śmietaną… wszystkie tak samo przepyszne…
:o))
Kluski slaskie sa pyszne z rolada i modra kapusta .SLASKIE. DANIE
Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!
dlaczego kaszuby napisalas z duzej litery a slaska z malej he???
przeoczenie, już poprawiłam:)
Bardzo lubię jeść kluski z roladą, często moja żona takie danie podaje na niedzielny obiad.Jestem jej za to bardzo wdzięczny.