Sosy i dodatki

Jak gotować bób?

7 lipca 2014

Jak gotować bób? A może czy warto go w ogóle jeść? Lubicie jego charakterystyczną goryczkę czy może nie przepadacie za tym warzywem?

Czy warto jeść bób? Bób kryje w sobie samą dobroć- na 100g bobu przypada ponad 7g białka, zawiera też kwas foliowy więc wskazany jest dla kobiet w ciąży. Dzięki zawartości potasu reguluje poziom cholesterolu we krwi. Możecie się nim zajadać w trakcie stresujących sytuacji- zawiera witaminy z grupy B, które pomagają w funkcjonowaniu układu nerwowego. Daje uczucie sytości na długo i spowalnia trawienie, do tego jego ma mało tłuszczu i dużo błonnika. Oczywiście z bobem, jak z większością roślin strączkowych trzeba uważać- powoduje on wzdęcia i nie jest polecany osobom mającym problemy z jelitami, woreczkiem żółciowym czy żołądkiem powinny nie objadać się nim na potęgę:)

Jak jeść bób? To bardzo proste. Wystarczy garnek z wodą i sól oraz cukier. Możemy go jeść na surowo, usuwając wcześniej zbyt twardą osłonkę, lub ugotowany. Nie warto pozbywać się jego skórki, bo to właśnie w niej kryje się większość witamin (chyba że chcecie odciążyć swój układ trawienny). Najlepiej ugotować go na parze, żeby stracił jak najmniej składników odżywczych.

Jak gotować bób? Ja osobiście bób gotuję w lekko osolonej wodzie. Gdy jest całkiem młody, zielony i jędrny, wystarczy mu ok. 5-10 minut, gdy macie starsze ziarna to będą one potrzebowały nawet do 30 minut gotowania. Wiem, że niektórzy gotując bób wrzucają do wody pęczek koperku, wzbogacając tym jego smak, niestety po takiej obróbce ziarna są dużo ciemniejsze po ugotowaniu.

Najsmaczniejszy jest al dente, możecie zajadać go z masłem i solą, lub np. z bułka tartą i odrobiną soku z cytryny. Sam równie świetnie sprawdzi się w roli zdrowej przekąski!:)

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Aga Kakon 7 lipca 2014 at 18:28

    Bób <3 przepadam! Najlepiej sam, bez żadnych dodatków 🙂

  • Reply Eliza Popko 7 lipca 2014 at 18:44

    My jemy my jemy właśnie teraz

  • Reply Kasia Nowakowska 7 lipca 2014 at 18:52

    <3

  • Reply Julita Chodzyńska 7 lipca 2014 at 19:00

    ja lubię z dużą ilością soli i bez skórki

  • Reply Superfoods in Warsaw 7 lipca 2014 at 21:37

    ja też podjadam, a jutro pasta z bobu i groszku z bazylią i czosnkiem i może sałatka ziemniaczana z bobem, bo dużo kupiłam 😉

  • Reply Ewa Ćwikiel 7 lipca 2014 at 21:53

    W tym roku zjadłam już tyle, że od wczoraj uszami mi wychodzi.

  • Zostaw komentarz