Obiady

Gnocchi z truskawkami

16 lipca 2014

gnocchi z truskawkami-4Gnocchi z truskawkami to mój pomysł na obiad w wersji na słono. Truskawki nie oznaczają, że to danie jest na słodko, nie znajdziecie tu śmietanki czy cukru. Jest za to sporo pieprzu, tabasco, chili i bazylii.

Nie wiem czy jedliście już truskawki z octem balsamicznym, ale naprawdę warto ich spróbować. Taka postać tych przepysznych owoców jest wciąż rzadko spotykana w restauracjach a przez to ludzie boją się eksperymentować i kombinować:) Ja jestem za tym, aby poznawać nowe smaki i samemu odnaleźć ulubione towarzystwo dla owoców i warzyw, czego przykładem jest dzisiejszy przepis.

Przepis na gnocchi już znacie, pokazywałam Wam przepis krok po kroku:) Pamiętacie? Gnocchi – zajrzyjcie!

Składniki na sos truskawkowy:

  • 300g truskawek
  • pieprz
  • sól
  • ok. 1/2 papryczki chili
  • tabasco
  • sok z cytryny/limonki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

Gnocchi przygotowujemy według przepisu- jak widzicie moje kluski są mniej staranne, bo nie miałam tyle czasu, aby każdą ładnie formować więc po prostu odrywałam kawałki ciasta i wrzucałam je do wrzątku. Truskawki szypułkujemy, myjemy. Rozgniatamy widelcem, podgrzewamy. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili (możecie jej dać mniej jeśli nie chcecie, aby sos wyszedł zbyt ostry). Doprawiamy do smaku kropelkami tabasco i sokiem z cytrusów. Gorący sos wylewamy na odcedzone kluski, posypujemy wszystko posiekaną bazylią. Wykańczamy świeżo zmielonym pieprzem i octem balsamicznym.

gnocchi z truskawkami

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz