Słodkości

Sernik z czereśniami

10 czerwca 2014

Sernik z czereśniami to właśnie może być Wasz ulubiony czerwcowy wypiek! Wiecie, że jeśli chodzi o pieczenie serników to czuję się jak ryba (albo wodnik w sumie) w wodzie!:) Ten jest wyjątkowo smaczny, kremowy i sycący. Czereśnie, które są w środku nie są rozgotowane! Przyznam się, że obawiałam się, że podczas pieczenia sernika czereśnie się rozpadną i będą pozbawione smaku, tak się jednak nie stało! Czereśnie wciąż są jędrne, miąższ jest miękki, a jednocześnie nie rozpadający się. Sernik z czereśniami nie jest bardzo słodki, ale taki właśnie miał być. Idealny na podwieczorek do mrożonej kawy czy herbaty!

Myślę, że wersja z wiśniami byłaby równie obłędna, a gdyby do tego jeszcze dołożyć jakąś polewę z czekolady to byłoby mega!:)

Składniki na spód:

  • 200g ciastek zbożowych
  • 75g masła

Ciastka kruszymy drobno, masło roztapiamy, łączymy z ciastkami, następnie wykładamy nimi spód tortownicy.

Składniki na masę serową:

  • 1kg serka twarogowego 0% (Emilka)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300g wydrylowanych czereśni
  • 6 jajek

Twaróg miksujemy dodając po jednym jajku na wolnych obrotach, następnie dodajemy jogurt grecki, cukier oraz przesianą mąkę. Miksując dodajemy także olej. Na samym końcu do masy (która jest dosyć rzadka) wrzucamy poprzekrawane na pół czereśnie. Mieszamy.

Masę wylewamy na spód przygotowany z kruchych ciastek. Sernik pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach (ja trochę zapomniałam o czasie i spiekł mi się wierzch sernika). Studzimy w piekarniku. Sernik najlepszy jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce. sernik-3

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply gin 11 czerwca 2014 at 21:44

    Uwielbiam czereśnie, taki sernik to po prostu marzenie 🙂

  • Zostaw komentarz