Makaron z kwiatami cukinii i cukinią to kolejna odsłona prostego przepisu na przyrządzenie makaronu:) Ten obiad bardzo mi smakował- szafran i cukinia to świetne połączenie, do tego dochodzi kremowy sos z serka koziego i mascarpone, istne szaleństwo dla kubków smakowych!:)
Kwiaty cukinii wzięłam z… balkonu! Tak się składa, że na balkonie rosną mi małe cukinie, a teraz póki są jeszcze zupełnie maleńkie wykorzystałam ich kwiaty. Widziałam na wielu blogach przepisy z ich wykorzystaniem- od faszerowanych kwiatów po takie smażone w tempurze. Ja będę miała dla Was jeszcze jeden przepis na ich wykorzystanie- ale zaczynam od makaronu:)
Przepis podpatrzyłam tu: KLIK.
Składniki:
- 250g makaronu Lubella pappardelle
- 8 kwiatów cukinii
- 1 cukinia
- 50g mascarpone
- 50g serka koziego
- 2 łyżki oliwy
- szafran
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaronu zostawiamy ok. 5 łyżek wody z jego gotowania. Kwiaty cukinii delikatnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie, aż będzie miękka i się zarumieni. Na patelnię dodajemy kwiaty cukinii, smażymy wszystko, dodajemy odcedzony makaron oraz wodę z jego gotowania. Dorzucamy serek kozi oraz mascarpone. Mieszamy wszystko uważając, żeby kwiaty się nie porwały, na patelnię wrzucamy nitki szafranu, czekamy aż się rozpuszczą, a sos zagotuje i zgęstnieje.
1 komentarz
pycha