Obiady

Makaron z kwiatami cukinii

30 czerwca 2014

makaron z kwiatami cukinii-4Makaron z kwiatami cukinii i cukinią to kolejna odsłona prostego przepisu na przyrządzenie makaronu:) Ten obiad bardzo mi smakował- szafran i cukinia to świetne połączenie, do tego dochodzi kremowy sos z serka koziego i mascarpone, istne szaleństwo dla kubków smakowych!:)

Kwiaty cukinii wzięłam z… balkonu! Tak się składa, że na balkonie rosną mi małe cukinie, a teraz póki są jeszcze zupełnie maleńkie wykorzystałam ich kwiaty. Widziałam na wielu blogach przepisy z ich wykorzystaniem- od faszerowanych kwiatów po takie smażone w tempurze. Ja będę miała dla Was jeszcze jeden przepis na ich wykorzystanie- ale zaczynam od makaronu:)
Przepis podpatrzyłam tu: KLIK.

Składniki:

  • 250g makaronu Lubella pappardelle
  • 8 kwiatów cukinii
  • 1 cukinia
  • 50g mascarpone
  • 50g serka koziego
  • 2 łyżki oliwy
  • szafran
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaronu zostawiamy ok. 5 łyżek wody z jego gotowania. Kwiaty cukinii delikatnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie, aż będzie miękka i się zarumieni. Na patelnię dodajemy kwiaty cukinii, smażymy wszystko, dodajemy odcedzony makaron oraz wodę z jego gotowania. Dorzucamy serek kozi oraz mascarpone. Mieszamy wszystko uważając, żeby kwiaty się nie porwały, na patelnię wrzucamy nitki szafranu, czekamy aż się rozpuszczą, a sos zagotuje i zgęstnieje.

makaron z kwiatami cukinii-5 makaron z kwiatami cukinii-2Wpis zawiera lokowanie produktu.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply iamemilia 1 lipca 2014 at 08:47

    pycha

  • Zostaw komentarz