Lody truskawkowe, które Wam dziś prezentuję nie są wcale takie zwyczajne!:) Zrobiłam je bowiem z dodatkiem banana i zamiast śmietany czy mleka użyłam mascarpone. O tym przepisie rozmawiałam ostatnio z Agnieszką z bloga najsmaczniejsze.pl.
Przyznam się Wam, że ja domowe lody robiłam zawsze na żółtkach i trochę obawiałam się kaloryczności tych z mascarpone. Jednak jeśli chodzi o jedzenie lodów to niestety kalorie musimy puścić w niepamięć, bo możemy stracić całą przyjemność z zajadania tych smakołyków:)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na lody truskawkowe, jest banalnie prosty, szybki i naprawdę świetny. W tym roku jagodowe zrobię na tej samej bazie- będą bajeczne, już to czuję!
Składniki:
- 1 opakowanie mascarpone (250g)
- 300g truskawek
- 1 duży banan
- 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka soku z limonki
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Banana obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Truskawki miksujemy razem z bananem (najlepiej miksować tylko chwilę tak, aby owoce się całkowicie nie rozpadły). Mascarpone miksujemy z mlekiem i sokiem z limonki, dodajemy owoce, mieszamy wszystko. Masę przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy wg dalszych instrukcji.
Jeśli nie macie maszyny do lodów masę przelejcie do pojemnika i wyjmujcie go z zamrażarki co 1-2 godziny i mieszajcie/miksujcie, żeby kryształki lodu się rozkruszyły- dzięki temu lody będą bardziej kremowe.
3 komentarze
wspaniałe! A u mnie się dziś mrożą dwuskładnikowe porzeczkowe 🙂
ale narobiłam sobie smaka 🙂
Pychota.
Zapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze.
Pozdrawiam!