Zupy

Botwinka

17 czerwca 2014

botwinka-5Botwinka inaczej nazywana jest chłodnikiem, przynajmniej w moim domu. Zrobiłam ją drugi raz w życiu- pierwszą próbę podjęłam 3 lata temu i poległam. Użyłam (za namową babci) buraczków ze słoika i dużo świeżej botwinki czego wynikiem była zupa z ogromną ilością łodyżek i liści. Nieestetyczna i niełatwa w jedzeniu. Gdy w tym roku naszła mnie ochota na zupę z botwinki postanowiłam spróbować raz jeszcze, ale nauczona wcześniejszymi doświadczeniami zmniejszyłam ilość liści i łodyg botwinki.

Botwinka, którą Wam proponuję jest lekką zupą, nie zabielałam jej śmietaną, podałam do niej ugotowane na twardo jajko. Zupę możecie podać na zimno lub ciepło- jak wolicie, ja skorzystałam z drugiej opcji i zjadłam botwinkę lekko ciepłą:)

Przepis podpatrzyłam u Tomka: magicznyskladnik.pl

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 dużych ziemniaki
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka koperku
  • ok. 5 łyżek octu
  • 3l rosołu (najlepiej wywar bez przypraw)
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: ugotowane na twardo jajka, śmietana

Botwinkę myjemy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, selera obieramy. Buraki kroimy w plastry, łodygi i liście siekamy. Odcinamy zdrewniałe końcówki zielonych szparagów, kroimy je na 3cm kawałki. Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki, po ok. 3 minutach dodajemy marchewki, pietruszkę, buraki oraz zielone szparagi. Gotujemy wszystko ok. 5-7 minut tak, aby ziemniaki zaczęły mięknąć, następnie dodajemy posiekane łodygi botwinki. Gotujemy wszystko kolejne 5 minut, na sam koniec do zupy wrzucamy liście botwinki i posiekany drobno koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz octem.Zupę podajemy, gdy lekko ostygnie z jajkiem na twardo, ewentualnie ze śmietaną.

botwinka-3botwinka

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply karmel-itka 17 czerwca 2014 at 05:07

    cudnie pyszne zdjęcia z rana!

  • Reply PAN tomassini 17 czerwca 2014 at 06:36

    Smacznie wygląda 😉

  • Reply konczi 17 czerwca 2014 at 06:49

    Jak ona cudnie wygląda … przepysznie !! Brawo !

  • Reply wedelka 17 czerwca 2014 at 14:20

    Bardzo fajnie podana 🙂

  • Reply Piri 18 czerwca 2014 at 10:37

    przypomina mi barszcz ukraiński, który bardzo lubię 🙂

  • Reply Karolina Malek 9 czerwca 2015 at 14:23

    To już chyba ostatni dzwonek.ja uwielbiam mogę jeść codziennie.a zwłaszcza wersję de Lux z serkiem mascarpone <3

    • Reply Smakowity kąsek 9 czerwca 2015 at 22:34

      ja też uwielbiam, a botwinka jeszcze chwilę dostępna będzie!

  • Reply Karolina Malek 9 czerwca 2015 at 14:24

    Tylko wersja blogowa mega skomplikowana i inna niż moja dluuugi czas oczekiwania.

  • Reply Chillijemy 10 czerwca 2015 at 13:43

    botwinko…miłosci ma <3

  • Zostaw komentarz