• O mnie
  • O mnie
  • Przepisy
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
    • Obiady
    • Słodkości
    • Zupy
    • Kuchnia polska
    • Na wynos
    • Fit/lekkie
    • Bez glutenu
    • Napoje
    • Sosy i dodatki
    • Święta
  • Zdrowa dieta
  • Gdzie zjeść?
  • Inne/Konkursy
  • Współpraca
  • Kontakt

Smakowitykasek.pl

  • O mnie
  • O mnie
  • Przepisy
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
    • Obiady
    • Słodkości
    • Zupy
    • Kuchnia polska
    • Na wynos
    • Fit/lekkie
    • Bez glutenu
    • Napoje
    • Sosy i dodatki
    • Święta
  • Zdrowa dieta
  • Gdzie zjeść?
  • Inne/Konkursy
  • Współpraca
  • Kontakt
≈ 2 — 3 min read
Słodkości

Ciasto z galaretką

17 maja 2014 • 2  

ciasto z galaretkąCiasto z galaretką które Wam dziś prezentuję wyszło absolutnie genialnie. Wiem, wiem, niby to nic trudnego, ale sztuką jest zrobić dobry biszkopt:) A przynajmniej ja lubię tak myśleć. Jeszcze dwa lata temu za nic w świecie nie chciał mi się upiec ładny, równy biszkopt. Zawsze opadał, pękał albo dziwnie się marszczył. Jednak mam na niego sposób- przepis, który jest na blogu od dawna jest naprawdę godny polecenia. Od kiedy go używam zawsze jestem zadowolona z efektu.

Do przełożenia ciasta z galaretką użyłam konfitury z pomarańczy oraz budyniu śmietankowego. Galaretkę wylałam na brzoskwinie, które postarałam się ułożyć w miarę przyjemnie dla oka:) Ciasto wyszło przepysznie i zostało od razu zjedzone!

Ciasto z galaretką najlepiej jest zacząć robić dzień przed jego podaniem. Przygotowania zaczynamy od zrobienia galaretki, następnie pieczemy biszkopt i robimy budyń. Powodzenia!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 130g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Do białek dodajemy cukier puder, gdy masa będzie lśniąca (jak w przypadku bezy) dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy (najlepiej drewnianą łyżką ale możemy użyć miksera). Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt się zarumieni piekarnik wyłączamy i ciasto pozostawiamy w nim do ostygnięcia.

Składniki na masę budyniową:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 400ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo: konfitura z pomarańczy

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, ale używamy tylko 400ml mleka. Gdy budyń zgęstnieje dodajemy do niego masło i studzimy.

Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie odcedzamy, każdą połówkę kroimy w plasterki. Galaretki gotujemy jak na opakowaniu. Studzimy.

Biszkopt przekrawamy na dwie równe części, jeden blat smarujemy konfiturą, na wierzch nakładamy budyń i kładziemy kolejny blat biszkoptu. Całość wkładamy do tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, następnie na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch. Ciasto z galaretką wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciasto z galaretką-2 ciasto z galaretką-3

Print Friendly, PDF & EmailWydrukuj przepis
#ciasto, #ciasto z budyniem, #ciasto z galaretką, #ciasto z owocami
• Kotlety mielone Poprzedni
Grillowane warzywa • Następny

Powiązane wpisy

Ciasto z wiśniami i porzeczkami  

19 sierpnia 2013

Tarta z bezą i agrestem  

22 lipca 2012

Lody pistacjowe  

7 sierpnia 2014

2 komentarze

  1. Michał

    dnia 17 maja 2014 o 08:40
    Odpowiedz

    ciasto z galaretką jest zawsze pyszne, a to wygląda naprawdę rewelacyjnie, no pysznie wygląda i chcę kawałek 🙂 już, teraz 🙂

  2. gin

    dnia 17 maja 2014 o 22:51
    Odpowiedz

    Takie słoneczko Ci wyszło 🙂 Ślicznie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Paulina Hofman

Promuję zdrowe podejście do odżywiania, trzeźwe spojrzenie na to, co i jak jemy. Dwa lata temu zmieniłam swoje podejście do gotowania i odżywiania, chudnąc przy tym 30 kilogramów. Na blogu znajdziecie motywację i wsparcie, a także mnóstwo smakowitych przepisów!

PRZECZYTAJ WIĘCEJ

Znajdź mnie

Polecane przepisy

  • Sos czosnkowy- jak zrobić?
  • Pieczona pierś z indyka
  • Krokiety ze szpinakiem
  • Kurczak w miodzie
  • Sos serowy do nachos (przekąski na imprezę)

Instagram

  • To już ponad tydzień w
Od powrotu z Egiptu a ja mam jeszcze tyle zdjęć, których Wam nie pokazałam! Np. Z Gizy, w której jedliśmy obiad i taras widokowy był absolutnie uroczy! 😍 Wycieczka do Kairu i Piramidy to świetna sprawa! Jak będziecie mieć okazję to wybierzcie się koniecznie! Wpis o Kairze w tym tygodniu na blogu! 🏝⭐
#egypt #piramids #piramidy #giza #travelawesome #travelblogger #bloggerlife #egipt #kair #cairo #smilegirl #travelholic #travelers #womenpower #happyme #healtylife #inspired #exotic #travelgram #trip #holidays
  • Nie ma nic lepszego niż celebracja śniadania w łóżku 😍🤩 Koniecznie zerknijcie na przepisy z kremowym serkiem twarogowym @hochland_pl Kanapkowy, które przygotowałam dla Was! #hochlandkanapkowy #serekzcharakterem #hochlandpl #sniadanie #śniadanie #breakfasttime #breakfastinbed #śniadanidołóżka #orangejuice #eggs #goodmorning #morningessentials #flatlaystyle #onthebed #instafood #bloggerlife #foodblogger #kanapki #bread🍞
  • All inclusive czy warto z tego korzystać? Jestem leniuchem. Leniuchem, który kocha wygodę, piękne widoki. Osobą, która zwiedzanie stawia na drugim miejscu. Jasne, uwielbiam poznawać i odkrywać nowe rzeczy, miejsca, jednak w codziennym życiu mało mam czasu na 100% relaks, i właśnie podczas urlopu to nadrabiam. Przyjęło się stwierdzenie, że wakacje all inclusive są właśnie dla takich wygodnickich jak ja – co to nie chcą wychylić nosa spoza hotelu i tyle mają z wakacji. Chciałabym się z wami trochę na ten temat pokłócić, bo nie do końca taka jest prawda ➡️➡️Post na blogu!

#girlslovetravel #egypt #hurghada  #dametraveller #ladiesgoneglobal #wakacje #travelgoals #besttravel #travelpicture #bestvacation #thewanderingtourist #travelawesome  #thetravelwomen #summertimefun #betheadventure #beachmode
  • Dziś wracam do treningów z nową siłą! Te ponad 2 tygodnie przerwy pokazały mi, że bez ćwiczeń, trzymania diety nie jestem taka szczęśliwa jak kiedyś. To stało się moją codziennością i cieszę się na powrót, jak nigdy. Chciałabym za rok o tej porze wrzucić podobne zdjęcie, na którym nie będę już maskować swojego brzucha i modlić się o to, żebyście nie oceniali mnie źle. Akceptacja swojego wyglądu to proces długi i trudny, zwłaszcza dla kogoś o mentalności grubasa. Jest lepiej, niż 2 lata temu, to jasne, ale nie jest tak dobrze, jak będzie za kolejne 2 lata! :) Mam nadzieję, że w pełni zmotywowani również ćwiczycie i dbacie o siebie! 
#loveyourself #beachbody #beachlife #bluesky #travelblogger #travelmore#girlswhotravel #letsgosomewhere #fit #beautiful #beautifulworld #summertimes #summertimefun #betheadventure #beachmode #underthesun #wearetravelgirls #girlswhotravel #egypt #egipt #sharmelnaga #hurghada #smakowitykasek #motywacja #inspiracja #motivationgirl #tatoogirl
  • Piękne rafy koralowe w Sharm El Naga to nadal jedno z moich ulubionych wspomnień sprzed tygodnia ♡ aż szkoda, że dopiero teraz odkryłam snurkowanie! Za rok na 100% zejdę pod wodę z butlą! Trzeba pokonać ten lęk! :) mam tu fanów nurkowania? Podpowiecie mi coś?
#egipt #sharmelnaga #egypt #hurghada #hurgada #morzeczerwone #redsea  #wearetravelgirls #ladiesgoneglobal #wakacje #travelgoals #besttravel #travelpicture #bestvacation #thewanderingtourist #travelawesome #femmetravel #thetravelwomen #summertimefun #betheadventure #beachmode #snurking #underthesun

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.
Przepisy// Zupy

Kremowa zupa z dyni z mascarpone

Sosy i dodatki

Pieczone bataty z sosem koperkowym

Obiady

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Słodkości

Ciasto francuskie ze śliwkami

Sosy i dodatki

Brukselka zapiekana w panko i parmezanie

Zdrowa dieta

Fit ciastka z marchewką (bez jajek, glutenu, laktozy)

  • Strona główna
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
© 2018 Smakowitykasek.pl. All rights reserved.
Ta strona używa plików Cookies więcej.