Tarta z budyniem i jagodami to przebój marca:) Ha! Jeśli tylko zamroziliście jagody to koniecznie upieczcie z ich dodatkiem tartę. Kruchy, maślany spód sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć:)
Ja skorzystałam z bananowego budyniu, który przywiozłam ze Słowacji, ale oczywiście ten domowy czy zwyczajny też się nada. Mi jednak ten akcent bananowy bardzo pasował więc jeśli zdecydujecie się na budyń waniliowy to może dodajcie do niego rozgniecionego banana albo dwa.
Składniki na kruchy spód:
- 250g mąki (krupczatki)
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- ew. odrobina wody dla zebrania wszystkich składników
Mąkę siekamy z zimnym masłem i jajkiem. Dodajemy cukier puder. Wszystko szybko zagniatamy w jednolite ciasto- jeśli masa jest za sucha możemy dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Obciążamy grochem lub czymś innym i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, po zebraniu z wierzchu obciążenia pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby tarta się zarumieniła.
Składniki na nadzienie tarty:
- 1 budyń o smaku bananowym
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 400ml mleka
- zamrożone jagody ok. 300g
- dodatkowo: garść wiórek kokosowych
Budyń gotujemy w 400ml mleka. Dodajemy cukier. Gdy zgęstnieje odstawiamy go z gazu. Do chłodnego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie. Budyń wykładamy na tartę, posypujemy jagodami (nie odmrażamy ich wcześniej) i wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godzin.
7 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis, wygląda przepysznie 🙂
Ranisz mnie takimi ciastami, bo ja nie mam zamrożonych żadnych owoców i z utęsknieniem czekam na lato ;)))
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Zdecydowanie moje klimaty. Pozdrawiam.
Aż ślinka cieknie! 🙂
Poproszę kawałeczek 🙂 Zapraszam do siebie, pozdrawiam!
wygląda bardzo smacznie:)
Wygląda bardzo smakowicie – taka letnia, owocowa, delikatna… Na pewno zrobie! 🙂